Ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Έλαβε το όνομα Φραγκίσκος 1ος.

papas fragiskosΓεννηθείς στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 17 Δεκεμβρίου του 1936, ο 76χρονος πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος ποντίφικας που προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο.

Μέλος του αυστηρού τάγματος των Ιησουϊτών, ο Φραγκίσκος αναμένεται να είναι συντηρητικός δογματικά, σε μία εποχή που η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, όπως οι εκτρώσεις, η αντισύλληψη, η κακοποίηση πιστών από ιερείς και η ομοφυλοφιλία.

Παρά ταύτα, θεωρείται πως προτάσσει το κοινωνικό έργο πάνω από το θρησκευτικό δόγμα, όντας γνωστός για τον λιτό τρόπο ζωής του και το κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει στα φτωχά στρώματα της Αργεντινής.

Η επιλογή του ονόματος Φραγκίσκος άλλωστε παραπέμπει στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ιδρυτή του τάγματος των Φραγκισκανών, ο οποίος είναι γνωστός για τη φιλανθρωπία του, την αγάπη που επέδειξε προς τους πτωχούς και την στοργή με την οποία αντιμετώπισε τους λεπρούς.

Έχει κατηγορήσει άλλες ισχυρές προσωπικότητες της Εκκλησίας για υποκρισία, σημειώνοντας πως έχουν ξεχάσει ότι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός έπλυνε λεπρούς και μοιράστηκε το φαγητό του με ιερόδουλες.

«Ο Ιησούς μας διδάσκει έναν άλλο τρόπο: Βγείτε έξω, βγείτε έξω και μοιρασθείτε τη μαρτυρία σας, έχετε επαφή με τους αδελφούς σας, μοιραστείτε, ρωτήστε. Γίνεται ο Λόγος [Του] σε σώμα όπως και σε πνεύμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2012, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον ιερέων της Αργεντινής.

Πηγή: skai.gr