Σύσταση προς το Συμβούλιο να της δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, έκανε χθες η Κομισιόν. Στο μεταξύ, μια νέα μελέτη δείχνει μεγάλα οικονομικά οφέλη για Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον από την εν λόγω συμφωνία.

glyfadaΟ πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso είπε σε δήλωσή του ότι η Κομισιόν συμφώνησε ένα προσχέδιο εντολής για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (12 Μαρτίου), η φιλόδοξη εμπορική και επενδυτική συμφωνία θα μπορούσε να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ΕΕ (119δις € ετησίως) και τις ΗΠΑ (95δις € ετησίως).

Αυτό κατά μέσο όρο μεταφράζεται σε 545€ επιπλέον στο εισόδημα μιας 4μελούς οικογένειας στην Ευρώπη και 655€ στις ΗΠΑ.

80% των κερδών θα έρθει από τη μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων και γραφειοκρατίας, είπε ο Barroso, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα επεκταθεί πέραν των δασμών, καλύπτοντας τις υπηρεσίες και τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι οι εξαγωγές της ΕΕ θα αυξηθούν σχεδόν σε όλους τους τομείς, όπως τα μεταποιημένα τρόφιμα (+9%), τα χημικά προϊόντα (+9%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+6%).

«Πρόκειται για μια συμφωνία νέου τύπου που πιστεύω μπορεί να είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ και το παγκόσμιο εμπόριο», πρόσθεσε.

Τώρα αναμένεται να δοθεί η εντολή στην Κομισιόν από τους «27» υπουργούς εμπορίου της ΕΕ προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις αυτό το καλοκαίρι.

«Η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από το Συμβούλιο εντολή διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια νέα Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Μπορώ τώρα να ξεκινήσω να εργάζομαι στη εξασφάλιση της συμφωνίας στο Συμβούλιο για την έναρξη των συνομιλιών», είπε ο Richard Bruton TD, υπουργός επιχειρήσεων και απασχόλησης της Ιρλανδίας.

Obama: Η ΕΕ πιο ανοιχτή από ποτέ για την εμπορική συμφωνία

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama είπε ότι η ΕΕ είναι πιο ανοιχτή από ποτέ για την εμπορική συμφωνία, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες δύσκολα θα έχουν ανάπτυξη χωρίς την επέκταση του ελευθέρου εμπορίου.

«Αυτό που νομίζω ότι άλλαξε, είναι η αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη ότι είναι δύσκολο για αυτούς να βρουν μια συνταγή ανάπτυξης σε αυτό το σημείο, εν μέρει εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε όλη την ευρωζώνη με την απουσία ενός πιο επιθετικού στοιχείου εμπορίου».

«Επομένως νομίζω έχουν μεγαλύτερη όρεξη για μια συμφωνία, κάτι που δεν είχαν στο παρελθόν», είπε.

Πηγή: euractiv.gr