Η Κομισιόν πιέζει για συμφωνία στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου που θα μειώσει τη γραφειοκρατία στο εμπόριο και θα αυξήσει το παγκόσμιο εισόδημα πάνω από 30 δις €. Τα 2/3 αυτών των χρημάτων θα πάνε στις αναπτυσσόμενες χώρες.

containerΟ επίτροπος ανάπτυξης Andris Piebalgs και ο επίτροπος εμπορίου Karel De Gucht πιέζουν από κοινού για την εξασφάλιση της Συμφωνία Διευκόλυνσης του Εμπορίου του ΠΟΕ, που αποτελεί μέρος των διεθνών προσπαθειών να αυξηθεί η συνεισφορά του εμπορίου στην ανάπτυξη, ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου η Κομισιόν.

Η στήριξη της ΕΕ ήρθε ύστερα από το αίτημα για βοήθεια στη επίτευξη της συμφωνίας των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, ενόψει της 9ης υπουργικής συνάντησης του ΠΟΕ στο Μπαλί τον επόμενο Δεκέμβριο.

Κατά μέσο όρο, τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) απαιτούν 5 έγγραφα στα τελωνεία και χρειάζονται 10 μέρες για να εκτελωνίσουν τα εμπορεύματα, με κόστος περίπου 735€ ανά εμπορευματοκιβώτιο.

Αντίθετα, οι αφρικανικές χώρες απαιτούν κατά μέσο όρο τα διπλάσια έγγραφα, μέχρι και 35 μέρες για να εκτελωνίσουν τις εξαγωγές και 44 μέρες τις εισαγωγές, με κόστος 1,285 € ανά εμπορευματοκιβώτιο για τις εξαγωγές και 1,535 € για τις εισαγωγές.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η μείωση του κόστους του παγκόσμιου εμπορίου κατά 1% θα αυξήσει το παγκόσμιο εισόδημα με πάνω από 40δις $ , 65% των οποίων θα πάει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιχειρηματίες είπαν στην EurActiv ότι το εμπόριο σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζεται από τη διαφθορά.

Η συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ για την διευκόλυνση του εμπορίου θα στείλει ένα δυναμικό μήνυμα για την ισχύ του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και της ικανότητάς του να παράγει απτά αποτελέσματα για τη διεθνή κοινότητα, είπε ο επίτροπος εμπορίου Karel De Gucht.

Πηγή: euractiv.gr