Γαλλία και Γερμανία έχουν αντίθετες απόψεις για την επίλυση του προβλήματος στη Συρία, με το Παρίσι να ζητά από την ΕΕ άρση του εμπάργκο όπλων και το Βερολίνο να ισχυρίζεται ότι μια τέτοια απόφαση θα επέκτεινε τις συγκρούσεις στην περιοχή.

syria_0Υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο χωρών, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Laurent Fabius είπε χθες (11 Μαρτίου) πως η άρση του εμπάργκο όπλων θα φέρει ισορροπία στην διετή πλέον σύγκρουση, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 70,000 ανθρώπους.

Ωστόσο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle, είπε μετά από συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των όπλων στην περιοχή καθώς και να προκαλέσει «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων»*.

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ δήλωσαν στην EurActiv.gr ότι η Ελλάδα εμμένει στη θέση της για «πολιτική λύση» και «μόνο μέσα από μια διαδικασία με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων για τον εκδημοκρατισμό της Συρίας και με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων».

Το Παρίσι άνοιξε εκ νέου το ευαίσθητο αυτό θέμα μόλις λίγες μέρες αφότου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέτυχαν έναν δύσκολο συμβιβασμό, επιτρέποντας την περιορισμένη χαλάρωση του εμπάργκο όπλων, προκειμένου να βοηθήσουν τους αντιπάλους τους Assad.

«Το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων προκύπτει συνεχώς διότι υπάρχει σαφής ανισορροπία μεταξύ του Bashar al-Assad, που τροφοδοτείται με ισχυρά όπλα από Ιράν και Ρωσία, και της αντιπολίτευσης του Εθνικού Μετώπου που δεν κατέχει τέτοια όπλα», είπε ο Fabius.

«Θεωρώ πως το ζήτημα του εμπάργκο, που συζητήθηκε λίγες εβδομάδες πριν, θα πρέπει να τεθεί εκ νέου πολύ γρήγορα διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μια ανισορροπία που καταλήγει στη σφαγή ενός ολόκληρου πληθυσμού», είπε σε δημοσιογράφους.

Πολλοί θεωρούν πως Σαουδική Αραβία και Κατάρ παρέχουν όπλα στους επαναστάτες. Οι ΗΠΑ από την άλλη λένε ότι δεν θέλουν να στείλουν όπλα φοβούμενες ότι πέσουν στα χέρια σκληροπυρηνικών ισλαμιστών, που στη συνέχεια θα τα χρησιμοποιήσουν κατά δυτικών στόχων.

Μέσα στην ΕΕ, η Βρετανία με τη στήριξη της Γαλλίας, πιέζουν για χαλάρωση του εμπάργκο όπλων προκειμένου να βοηθηθούν οι επαναστάτες, ωστόσο πολλά άλλα κράτη μέλη έχουν επιφυλάξεις.

Πηγή: euractiv.gr