Συνεργασίες στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου (6-9 Μαρτίου 2013) πραγματοποίησε ο Δήμος Βέροιας, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Αριστομένη Λαζαρίδη και του κ. Σωτήρη Αναγνώστη, μέλους της επιτροπής τουρισμού.

IMAG0703_1Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Βέροιας επισκέφθηκε Θεσμικά το Βερολίνο για πρώτη φορά. Το Δίγλωσσο Έντυπο Πληροφοριακό Υλικό για τις προωθητικές ενέργειες, το οποίο είχε δημιουργηθεί από την Επιτροπή Τουρισμού με slogan: Veria – Vergina: The GREAT Golden Kingdom άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο Επαγγελματικό κοινό που επισκέφθηκε το περίπτερο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο σχεδιασμός του εντύπου στοχεύει στην διασύνδεση της Βέροιας με τον Αρχαιολογικό χώρο ΑΙΓΩΝ στην συνείδηση των Ταξιδιωτών και έτσι να διευρυνθεί η δυναμική της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Επίσης το Έντυπο υλικό επιδεικνύει περίτρανα την πολύπλευρη δυνητική δράση των ταξιδιωτών της περιοχής με Θρησκευτικό τουρισμό (Βήμα Αποστόλου Παύλου – ΕΒΡΑΙKH Συναγωγή – Μουσουλμανικό Τέμενος –Ορθόδοξα μοναστήρια ), την Γαστρονομική παράδοση, την επίσκεψη στους Δρόμους του Κρασιού και βέβαια τη δυνατότητα ανάπτυξης υπαίθριων δραστηριοτήτων τεσσάρων εποχών στα χιονοδρομικά κέντρα και τις ορεινές κοινότητες της περιοχής.

Στo πλαίσιοo της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις, με σκοπό την ανάδειξη του Δήμου Βέροιας τόσο ως εναλλακτικό τουριστικό προορισμό των επισκεπτών παραθαλάσσιων περιοχών (Χαλκιδικής, Πιερίας) και της Θεσσαλονίκης όσο και ως πρώτης επιλογής τουριστικό προορισμό ευρωπαίων που ακολουθούν τα ίχνη της ιστορίας και των πολιτισμών στο πέρασμα των αιώνων.

Η αποστολή του Δήμου, επισκέφθηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Βερολίνο και είχε συνάντηση διευθυντή του τον κ. Ελευθέριο Οικονόμου, με αντικείμενο διεθνείς συνεργασίες στον τουριστικό τομέα. Συνάντηση επίσης έγινε με την κ. Karola Tippmann. υπεύθυνη Γερμανικού Ινστιτούτου, δράσεων διοίκησης τουρισμού και τουριστικού marketing.

ITB BerlinΣτο περιθώριο της έκθεσης, έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσσιο, για την δημιουργία ειδικών υπηρεσιών ξεναγήσεων από τη Χαλκιδική προς της Βέροια και τον Αρχαιολογικό χώρο ΑΙΓΩΝ .

Η επιτροπή τουρισμού απευθύνθηκε στις μεγαλύτερες αλυσίδες Ξενοδοχείων της Χώρας για να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση το έντυπο υλικό του Δήμου Βέροιας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο περίπτερο της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους κορυφαίους Tour Operators οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Επίσης έγιναν συναντήσεις με τους μεγαλύτερους Incoming Tour Operators της Ελλάδας για την προώθηση της περιοχής στους συνεργάτες τους Travel agents.

Τα μέλη της αποστολής του Δήμου, λόγω της προηγούμενης σχέσης τους από την επίσκεψη του Προέδρου Tour Operators Ινδίας στη Βεργίνα και τη Βέροια, παραβρέθηκαν στο Cocktail Party που διοργάνωσε το Ινδικό Υπουργείο Τουρισμού με συμμετοχή των μεγαλύτερων κυβερνητικών και επιχειρηματικών παραγόντων της χώρας της Ινδίας.

Οι συναντήσεις της επιτροπής περιελάμβαναν επαφές με On line Travel Agents λόγω του μεριδίου αγοράς που έχουν κερδίσει αυτοί οι πυλώνες διάθεσης εναλλακτικών τουριστικών πακέτων. Οι συζητήσεις είχαν σκοπό την ηλεκτρονική προώθηση ειδικών θεματικών δράσεων στα πλαίσια του Δήμου Βέροιας.

Πολύ σημαντική υπήρξε και η συνάντηση της αποστολής με Γερμανούς Tour Operators, απ την πλευρά των οποίων εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της τουριστικής ροής προς την Ελλάδα, η οποία γίνεται ξανά πρώτος σε προτίμηση τουριστικός προορισμός τους.

Επαφές έγιναν και με Ρώσικες εταιρίες, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Βέροιας-Βεργίνας. Από τη Ρωσία αναμένονται αφίξεις περίπου 1.000.000 ταξιδιωτών.

Επίσης υπήρξε συμμετοχή στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα: Sypmathy or Scepticism? The Importance Of Tourism In Greece

Οι αποστολή του δήμου συναντήθηκε και με τον κ. Ανδρέα Φιορεντίνο του Υπουργείου Τουρισμού, από το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή για τη διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων Τουρισμού στο Δήμο Βέροιας.

Στο περιθώριο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλές συναντήσεις με φορείς τουρισμού από διάφορες χώρες και όχι μόνο Ευρωπαϊκές.