Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το ζήτημα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της τρόικα και της ελληνικής κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις τόσο των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ.Image troika1372012.jpgΕν τω μεταξύ, συνεχίζεται η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί πως η σύσκεψη θα σηματοδοτήσει την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τριμερή, ιδιαίτερα δεδομένης της αναχώρηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για της Βρυξέλλες, ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14-15 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετείχε στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, «η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς. Αύριο θα έχουμε μια νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια».

Από την πλευρά του, παράγοντας του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το υπουργείο μας. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αλλά είμαστε στον δρόμο για συμφωνία. Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα Ταμεία πρότασης. Στόχος είναι να κλείσει το θέμα αύριο, στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια».

Ερωτηθείς εάν η εν λόγω ρύθμιση θα αφορά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ο αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά προς τον ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ. Από τις 798.000 ενεργές επιχειρήσεις, οι 392.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές.

Τυχόν διευθέτηση των πολύπλευρων ζητημάτων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δανείων θα σημάνει πως το μεγαλύτερο εναπομένον «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της τριμερούς θα είναι το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο. Ωστόσο, και σε αυτό το «μέτωπο» τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τριμερούς ήδη συζητούν το τελικό σχέδιο που έχει υποβάλλει ο κ. Μανιτάκης για το Δημόσιο.

Πηγή: skai.gr