Ένταση και επεισόδια με δακρυγόνα και πετροπόλεμο σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να μπουν στο χωριό ώστε να πραγματοποιήσουν έρευνες σε σπίτια ύποπτων για την πρόσφατη εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία στις Σκουριές.

3E1C83A0F2D8A49D45A8422890AF5C6DΟι κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς από το να εισέλθουν στο χωριό, με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε χρήση χημικών. Σύμφωνα με τους κατοίκους, δακρυγόνα έπεσαν στον προαύλιο χώρο του τοπικού σχολείου, με αποτέλεσμα μαθητές να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και να υπάρξουν μικροτραυματισμοί.

Όπως κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων, Μιχάλης Βλαχόπουλος, χημικά έπεσαν μέσα στο σχολείο του χωριού αλλά και σε ένα ιατρείο. Όπως είπε, έχουν λιποθυμήσει τρεις μαθητές του σχολείου. Κατήγγειλε επίσης ότι έγιναν προσαγωγές ανηλίκων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ο κ. Βλαχόπουλος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επένδυσης αλλά υπό την προϋπόθεση να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων.

Από την πλευρά του, ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στην Ιερισσό κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι ένα παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι από κάλυκα ασφυξιογόνου.

Παρά ταύτα, η Αστυνομία διαψεύδει κατηγορηματικά της εν λόγω κατηγορίες.

Το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σύσκεψη μεταξύ του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, του Διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Δημάρχου Αριστοτέλη, και εκπροσώπων των κατοίκων της Ιερισσού με σκοπό την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.

Στη Βουλή το θέμα

Το θέμα πυροδότησε νέο γύρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Συγγρού και Κουμουνδούρου, την ίδια στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζητούσαν απόσυρση των ΜΑΤ από την περιοχή.

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από την περιοχή αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Δριβελέγκας τόνισε πως «πρέπει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις με δυο δικαστικούς λειτουργούς πήγαν για έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική –όπως είπε- επίθεση που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου.

«Κάποιοι κάτοικοι, απέκλεισαν την πρόσβασή τους, έκαψαν λάστιχα, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω αρμοδίως και αυτή είναι η αλήθεια», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας.

Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Δεν ντρέπεται και δεν παραιτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών.

Για όργιο αυταρχισμού κάνει λόγο το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής».

Πηγή: skai.gr