Την πεποίθηση του ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά στα τέλη του 2013 επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, λίγη ώρα αφότου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιό της στο 0,75%.

A142CD37B64E81280AB41913171DB3C8«Στα τέλη του 2013 η οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει σταδιακά να ανακάμψει, υποστηριζόμενη από ένα ενισχυόμενο παγκόσμιο υπόβαθρο και την διευκολυντική στάση μας στη νομισματική πολιτική».

Τα σχόλια του ο κ. Ντράγκι έρχονται στον απόηχο των ατελέσφορων ιταλικών εκλογών, οι οποίες έως τώρα έχουν οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε καθεστώς ακυβερνησίας, γεννώντας παράλληλα ερωτηματικά για την αντοχή των ιταλών πολιτών υπό το βάρος της παρατεταμένης λιτότητας.

Παρά ταύτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την επίδραση των ιταλικών εκλογών στις αγορές, σημειώνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις πως «η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρωζώνης επιστρέφει» και υπογραμμίζοντας ότι η ο κίνδυνος «διάδοσης» της κρίσης έχει υπάρξει «σιωπηρός» αυτή το φορά. «Και αυτό είναι ακόμα ένα θετικό σημάδι».

Σταθερά τα επιτόκια

Πέραν του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, που παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, σταθερά παραμένουν και τα δύο άλλα σημαντικά επιτόκια που τηρεί η Ευρωτράπεζα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Marginal lending facility), που διατηρείται στο 1,50%, και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility), που διατηρείται στο 0%.

Το βασικό επιτόκιο αφορά πρωτίστως τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs), δηλαδή έκτακτα δάνεια διάρκειας έξι μηνών έως τριών ετών, που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να παραχωρήσει ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Το Marginal lending facility αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες ενέσεις ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ το Deposit facility αφορά τα χρήματα που καταθέτουν κατά το βράδυ οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ.

Πηγή: skai.gr