«Λαϊκιστική και δόλια» χαρακτήρισε την απειλή της Γερμανίας να ασκήσει βέτο στην ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο χώρο Schengen, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, Hannes Swoboda.

schengenΟ αυστριακός Swoboda, επιμένει ότι η πρόοδος και στις δύο χώρες έχει αξιολογηθεί και οι ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει τώρα να τηρήσουν τους δικούς τους κανόνες και να δώσουν σε Σόφια και Βουκουρέστι το πράσινο φως να ενταχθούν στο Schengen.

«Η απειλή του γερμανικού βέτο είναι λαϊκιστική και δόλια», τόνισε.

«Φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διαιρέσει τις χώρες της ΕΕ σε πρώτης και δεύτερης τάξης κράτη μέλη. Η Σοσιαλιστική Ομάδα υπερασπίζεται την αρχή της ισότητας και απαιτεί πλήρη πρόσβαση στον χώρο Schengen για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Καλούμε τους υπουργούς εσωτερικών να δράσουν υπεύθυνα και να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Schengen».

Η δήλωση Swoboda έρχεται ως αντίδραση στα σχόλια του γερμανού υπουργού εσωτερικών Hans-Peter Friedrich, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στο Schengen.

Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων στις 7 Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο Friedrich είπε ότι Βουλγαρία και Ρουμανία πρέπει να γίνουν «πιο αποφασιστικές» στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ισχυρίστηκε ότι αυτοί που αποκτούν βίζα μέσω δωροδοκίας σε αυτές τις χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν στη Γερμανία χωρίς περαιτέρω ελέγχους. Ο γερμανός υπουργός κατηγόρησε επίσης τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους για «κατάχρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας» στην Ευρώπη καθώς και για εκμετάλλευση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας.

Κομισιόν και Ευρωβουλή έχουν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των δύο χωρών στο Schengen από το 2011. Η ένταξή τους έχει μπει στην ατζέντα διαφόρων υπουργικών συναντήσεων, ωστόσο η Ολλανδία την μπλοκάρει συνεχώς. Η ολλανδική θέση λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον δύο διαδοχικές θετικές εκθέσεις του «Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης» πριν πει το ναι στην ένταξη. Η Κομισιόν από την άλλη επιμένει ότι ο εν λόγω Μηχανισμός και η ένταξη στο Schengen δεν είναι αλληλένδετα θέματα.

Ο ρουμάνος Πρωθυπουργός Victor Ponta είπε ότι δε θα ζητήσει καν ψηφοφορία την Πέμπτη εξαιτίας της απειλής του γερμανικού βέτο, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv Ρουμανίας. Διαφορετικά, όπως είπε, η χώρα του θα «έχανε» το ενδιαφέρον της για το Schengen συνολικά.

Αυτό δε σημαίνει πως η Ρουμανία θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένταξη στο Schengen αλλά οι ρουμανικές αρχές θα εστιάσουν σε άλλες «ευρωπαϊκές προσπάθειες», είπε ο Ponta σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sofia Globe.

Ο ρουμάνος ΥΠΕΞ Titus Corlățean είπε πρόσφατα ότι η Γερμανία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Schengen εξαιτίας των κοινοβουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο. Η Βουλγαρία από την άλλη παραμένει σιωπηρή στο θέμα, ίσως εξαιτίας της κυβερνητικής μετάβασης μετά την πρόσφατη παραίτηση του Boyko Borissov.

[box type=”tick

Ιστορικό

Όταν η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν μέλη της ΕΕ τη 1η Ιανουαρίου του 2007, οι ελλείψεις παρέμειναν σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, τα προβλήματα παρέμειναν επίσης και ως προς τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Θεσπίστηκε ένας Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) για να βοηθήσει και τις δύο χώρες με τα θέματα δικαιοσύνης, μετά την ένταξη τους στην ΕΕ.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr