Η σταθερή και χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων, το ευέλικτο εργατικό δυναμικό και η σύνδεση εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα είναι τα τρία κλειδιά επιτυχίας για την αύξηση των επενδύσεων στην Ιρλανδία παρά την κρίση, τόνισε σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr, ο αντιπρόεδρος του Γραφείου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ιρλανδία στον τομέα των νέων τεχνολογιών, Donal Flavin.

ik_4Το Γραφείο Άμεσων Ξένων Επενδύσεων της Ιρλανδίας (IDA Ireland) είναι ένας οργανισμός που ανήκει κατά το ήμισυ στο κράτος και έχει ως στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Ιρλανδία μέσω του IDA Ireland είναι το Facebook, η Google, η Microsoft, το Twitter, η Ericsson, η PayPal κ.α.

Φόρος επιχειρήσεων και «ευελιξία»

Ο Donal Flavin μιλώντας για την πρωτοφανή παρουσία πολυεθνικών εταιρειών που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες, επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα προσέλκυσης είναι η σταθερή φορολογία επενδύσεων και το «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό.

«Έχουμε έναν από τους χαμηλότερους και σταθερούς φόρους επιχειρήσεων της τάξεως του 12.5% […] Η Ιρλανδία γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική ειδικά από το 2007-2008, οι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους σε συγκεκριμένους τομείς έχουν μειωθεί στο ήμισυ, πχ σε θέσεις οικονομικών όπως οι λογιστές, οι μισθοί μπορούν να είναι 20% μειωμένοι για τους νεοεισερχόμενους απλά επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ιρλανδία το 2013 είναι στα 1462€ μηνιαίως.

Τόνισε επίσης ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ιρλανδίας, δη απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες, είναι το ότι ανήκει στην ΕΕ. «Οι αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών βλέπουν την Ιρλανδία ως πύλη εισόδου στην υπόλοιπη ΕΕ», είπε.

Ερωτηθείς από την EurActiv.gr εάν η οικονομική κρίση στη χώρα επηρέασε τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, ο ιρλανδός απάντησε ότι η κρίση «αύξησε τις επενδύσεις διότι αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα».

«Οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους, όπως πχ η ΗΡ, η SAP, η Microsoft, η Κομισιόν έχει προβλέψει για την περίοδο 2009-2013 ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα θα βελτιωθεί κατά 16% συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ιρλανδία διαθέτει «ευέλικτο εργατικό δυναμικό που έχει κίνητρα ενώ είναι πρώτο και στην προσαρμοστικότητα» καθώς και στις δεξιότητες.

Στενή συνεργασία ιδιωτικού τομέα και εκπαίδευσης

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στην κυβερνητική πολιτική της Ιρλανδίας να υπάρχει άμεση σύνδεση του ιδιωτικού τομέα υψηλής τεχνολογίας με την πανεπιστημιακή έρευνα και εκπαίδευση προκειμένου να εξασφαλισθεί «διαθεσιμότητα ταλέντων».

«Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ιρλανδία καθοδηγείται κυρίως από την ιδιωτική βιομηχανία και συνεργάζεται στενά με τον ιδιωτικό τομέα υψηλής τεχνολογίας, ειδικά στο θέμα των μαθημάτων που διδάσκονται, για παράδειγμα πανεπιστήμια και ινστιτούτα τεχνολογίας παρέχουν μαθήματα νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα και εν συνεχεία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας των νέων τεχνολογιών», τόνισε.

«Αυτοί μπορεί να είναι από πολύ καλά ειδικευμένους μηχανολόγους ή αρχιτέκτονες που εξαιτίας της πτώσης στον κατασκευαστικό τομέα από το 2007 αναζητούν πλέον νέα απασχόληση κάνοντας σχετικά ειδικά μαθήματα διάρκειας ενός έτους», συνέχισε.

Έναρξη εργασιών σε δύο εβδομάδες

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά ενός ευνοϊκού «επενδυτικού περιβάλλοντος» σε μια χώρα ο Donal Flavin επικεντρώθηκε στη γραφειοκρατία και στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μιας εταιρείας.

«Χρειάζεται κυβερνητική στήριξη και καθοδήγηση για την έλευση άμεσων ξένων επενδύσεων, όχι ένα γραφειοκρατικό σύστημα ίδρυσης μιας εταιρείας, για να κάνει εγγραφή στα μητρώα μια εταιρεία στην Ιρλανδία χρειάζεται 2 εβδομάδες και για να έχει πλήρη λειτουργία προσλαμβάνοντας προσωπικό, ενοικιάζοντας χώρο κλπ χρειάζεται μέσο όρο 1-2 μήνες».

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό, η κυβερνητική πολιτική έχει στόχο να κάνει τα πράγματα το δυνατό πιο εύκολα και απλά, ενώ αναφορικά με την ίδρυση μιας επιχείρησης, η Παγκόσμια Τράπεζα το 2011 κατέταξε την Ιρλανδίας την 1η θέση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης αναφορικά με την «ευκολία στο επιχειρείν».

[box type=”tick

Ιστορικό

Το Γραφείο Άμεσων Ξένων Επενδύσεων της Ιρλανδίας (IDA Ireland) είναι ένας οργανισμός που ανήκει κατά το ήμισυ στο κράτος και έχει ως στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα καθώς και την επιτήρηση προόδου της λειτουργίας τους στην Ιρλανδία καθώς και την παροχή συμβουλών, σε μια σειρά πεδίων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου εργασίας και καινοτομίας.

Η κυβερνητική πολιτική της Ιρλανδίας έχει στραφεί στις άμεσες ξένες επενδύσεις από τη δεκαετία του 1960. «9» από τις 10 κορυφαίες εταιρείες λογισμικού έχουν επενδύσει στην Ιρλανδία, ενώ έχει ανακοινώσει επενδύσεις και η Dropbox.

Η Google επένδυσε στην Ιρλανδία το 2003 και έχει σήμερα περίπου 2,500 εργαζομένους ενώ η Intel διατηρεί επενδύσεις που απασχολούν 4,000 εργαζομένους.

[/box]

*Ο Donal Flavin μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο για την EurActiv.gr

Πηγή: euractiv.gr