Συγκρούσεις Αλβανών διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν στην ΠΓΔΜ το Σαββατοκύριακο μετά το διορισμό ενός πρώην αντάρτη στη θέση του υπουργού αμύνης και αμέσως μετά την επίσκεψη του Επίτροπου Διεύρυνσης Štefan Füle στη χώρα, που είχε ως στόχο την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

fule_3_0_0_0Οι εντάσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων συνεχίζουν να σιγοβράζουν στην εξαθλιωμένη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία πάνω από μια δεκαετία, από τότε που έφτασε στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου κατά τη διάρκεια εξέγερσης Αλβανών ανταρτών.

Οι βιαιότητες του Σαββάτου, από τις οποίες τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν και 12 συνελήφθησαν, φάνηκε να είναι η απάντηση στις άγριες διαδηλώσεις των σκοπιανών αργά την Παρασκευή κατά του διορισμού του πρώην διοικητή των ανταρτών, Talat Xhaferi, ως υπουργού άμυνας τον περασμένο μήνα.

Αρκετές εκατοντάδες Αλβανοί αναποδογύρισαν ένα λεωφορείο και αρκετά αμάξια, και επιτέθηκαν σε μαγαζιά των Σκοπίων. Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τους διαλύσουν, σύμφωνα με δήλωση φωτογράφου του Reuters.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ οι άλλοι το έσκασαν,» είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Η αστυνομία εργάζεται για να βρει και τους υπόλοιπους που έλαβαν μέρος. Οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες.»

Ο Xhaferi ήταν μέλος ενός αντάρτικου στρατού που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα και την αντιπροσώπευση της αλβανικής μειονότητας, που αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Οι Δυτικοί μεσολάβησαν για μια συμφωνία βάσει της οποίας οι αντάρτες αφοπλίστηκαν και μπήκαν στη συνέχεια στην πολιτική, ενώ τώρα μια φατρία συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον δεξιό Nikola Gruevski.

Παρ όλα αυτά οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες λόγω της αργής προόδου που συντελείται για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ, που παραμένει σε εκρεμμότητα λόγω της διαφωνίας με την Ελλάδα, είναι επίσης ένας ακόμα λόγος.

Τοπικές εκλογές

Την Παρασκευή ο Επίτροπος Διεύρυνσης Štefan Füle επισκέφθηκε τα Σκόπια προκειμένου να εκτονώσει τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που συνεχίζονται από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Επίτροπος συνοδευόταν από το Βρετανό ευρωβουλευτή Richard Howitt (S&D), τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ΠΓΔΜ και τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Jerzy Buzek (EPP, Πολωνία).

Ο Füle και οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον Gruevski και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Branko Crvenkovski, ο οποίος είχε μπλοκάρει τη λειτουργία της βουλής.

Η αντιπολίτευση αναμένεται κανονικά να επιστρέψει στη Βουλή και όλα τα κόμματα θα συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές στις 24 Μαρτίου. «Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε πως οι πολιτικοί ηγέτες μπορούν επιτέλους να δείξουν την πολιτική τους υπευθυνότητα και το θάρρος να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα φέρει τη χώρα πίσω στην κανονική λειτουργία των πολιτικών θεσμών και τη συνέχιση της εποικοδομητικής εργασίας ως προς τις ευρωατλαντικές της προτεραιότητες για το τελικό συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της,» δήλωσαν οι τρείς απεσταλμένοι από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η επιτροπή θα εξετάσει τα γεγονότα πριν και κατά της διάρκεια της 24ης Δεκεμβρίου, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη συζήτηση στη βουλή σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013 και τους έδιωξαν από την αίθουσα. Επίσης, η χώρα θα προβεί σε εκλογική μεταρρύθμιση μετά τις τοπικές εκλογές.

Όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές, οι συζητήσεις πάνω σε ‘’όλες τις επιλογές’’ πρέπει να συνεχίσουν, ώστε τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων να ληφθούν υπόψη στην αναφορά της επιτροπής τον Απρίλιο.

Πηγή: euractiv.gr