Δεν πρόκειται να βιαστούν για να αποφασίσουν σχετικά με το δάνειο της Κύπρου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, για την ατζέντα του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

sc_0_0«Θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί» είπε ο Schäuble και εξήγησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι τράπεζες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Eurogroup, που αναμένεται να συζητήσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου μεθαύριο, μπορεί να καταλήξει στην εξεύρεση μιας «κατάλληλης λύσης» για τη νήσο και πρόσθεσε ότι ο δρόμος εμπρός δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ανώδυνος αλλά θα οδηγήσει στην «επιτυχία».

Επεσήμανε επίσης το ενδιαφέρον της Ρωσίας, να βρεθεί μια λύση για τα προβλήματα της Κύπρου, καθώς είναι ένας από τους κύριους πιστωτές της και ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων και των τοποθετήσεων στις κυπριακές τράπεζες ανήκει σε Ρώσους επενδυτές.

Ακόμη, ο γερμανός υπουργός εξήρε το ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και επέμεινε ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στον σωστό δρόμο, έστω κι αν δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν πλήρως στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Παράλληλα, κάλεσε τους Ιταλούς πολιτικούς να σχηματίσουν το ταχύτερο κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας από τις οποίες δεν προέκυψε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για κανένα κόμμα.

Στο μεταξύ, ο Thomas Wizer, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup, που προετοιμάζει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε σήμερα ότι η σύναψη μιας δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο θα είναι δύσκολη, αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του μήνα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η Κύπρος πρόκειται να χρειαστεί 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσει δόσεις δανείων και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ένα τέτοιου ύψους δάνειο θα αύξανε το χρέος της περί το 145% του ΑΕΠ της, επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.

Πηγή: euractiv.gr