Νέος Ψυχρός Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρώπης και άλλων βόρειων χωρών και του υπολοίπου κόσμου για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, απειλώντας το μπλοκάρισμα των συνομιλιών για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία δεδομένων, τόνισε ο επικεφαλής της αρχής τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.

pc_3_0«Προκαλώντας ένα νέο ψυχρό πόλεμο, όλοι είναι ηττημένοι, δεν είναι μια κατάσταση που κερδίζουν όλοι. Ο καλύτερος τρόπος να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι να τον αποφύγεις από την αρχή», είπε ο Hamadoun Touré, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διεθνών Τηλεπικοινωνιών.

Αναφερόταν στο αδιέξοδο του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν 193 κράτη συζήτησαν τις αλλαγές των διεθνών κανονισμών για τις τηλεπικοινωνίες στο Ντουμπάι. Ο Touré ήταν μεταξύ των ομιλητών στο «Συνέδριο του Κινητού Κόσμου» στην Βαρκελώνη.

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών οργάνωσε ένα 12ημερο συνέδριο τον Δεκέμβριο για την αναθεώρηση της συνθήκης των τηλεπικοινωνιών του 1988, ωστόσο η ΕΕ μαζί με ΗΠΑ και Καναδά αρνήθηκαν να υπογράψουν τις αλλαγές στη συνθήκη, δημιουργώντας χάσμα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η νέα συνθήκη είχε στόχο να βοηθήσει τα κράτη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους κατά των «spam» και να διευρύνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο αμφιλεγόμενο θέμα εάν οι χώρες θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην ανάπτυξη τεχνικών θεμελίων διαδικτύου.

Οι ΗΠΑ ανησύχησαν ότι οι αναφορές στο διαδίκτυο εντός της συνθήκης ίσως χρησιμοποιηθούν για τη «νομιμοποίηση» της λογοκρισίας και να επιτρέψουν εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ δικτύων τηλεπικοινωνίας και των «κολοσσών παρόχων», όπως η Google και η Microsoft.

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αναζήτηση και να χρεωθούν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την χρήση της ευρυζωνικής χωρητικότητας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε διαμάχες στις βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, με εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, αντί να ανοίγει το δρόμο για πιο σαφή διεθνή πρότυπα.

«Δυστυχώς στο Ντουμπάι παρατήρησα ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι δε θα συμβεί», είπε ο Touré.

Δημόσιο… «ξέσπασμα» του επικεφαλής του ΟΗΕ

«Έχω δει επίσης και ένα νέο πόλεμο μεταξύ Βορρά και Νότου, που είναι ατυχής. Είναι η οικονομική κρίση στις βόρειες χώρες που τις κάνει να χάνουν την ψυχή τους;», διερωτήθηκε.

Σε ένα σπάνιο δημόσιο ξέσπασμα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αδιέξοδο που προκλήθηκε μετά την σπάνια ψηφοφορία, που υπογράμμισε τη διαφωνία των ΗΠΑ-ΕΕ και άλλων κρατών, αλλά επίσης παραβίασε και τις συνθήκες του οργάνου του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών συμφωνεί στα ζητήματα με συναίνεση αποφεύγοντας τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Υπογράμμισε τους κινδύνους των εχθροτήτων που προκύπτουν από τις διαφωνίες στα ζητήματα διαδικτύου, δη σε μια περίοδο που συζητούνται σε όλο τον κόσμο ευαίσθητα θέματα για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία δεδομένων.

«Και για αυτό πρέπει να συζητήσουμε κάποια πραγματικά θέματα: η ασφάλεια, η κυβερνοασφάλεια, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που αγγίζει τις κυβερνήσεις μας, τους θεσμούς μας, τις εταιρείες μας και τα παιδιά μας. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτά», εξήγησε ο Touré.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναζητεί λύση

«Η συζήτηση στο Ντουμπάι ήταν περίπλοκη και δύσκολη, με διάφορες πτυχές συζητήσεων», είπε στη EurActiv ο ,” Luigi Gambardella, επικεφαλής της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τους κορυφαίους διαχειριστές τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ETNO).

«Θα θέλαμε να εργαστούμε με ένα τρόπο όπου ολόκληρο το οικοσύστημα τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου μπορεί να ανθίσει, και όλοι να ωφελούνται σε μια κατάσταση όπου διαφορετικοί δρώντες θα συνεχίσουν να επενδύουν και να κάνουν με θετικό τρόπο τις προτάσεις τους στους πελάτες τους», κατέληξε.

Πηγή: euractiv.gr