Αφιέρωμα με θέμα «Η Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα Κινηματογραφικά Αρχεία της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής» οργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.

apth_afisaΗ εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), γεγονός που σηματοδοτεί το «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου στην πόλη, έξω από τα «στενά όρια» του πανεπιστημιακού κάμπους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί άγνωστο αρχειακό υλικό, ψηφιακά επεξεργασμένο, που αφορά σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν μόλις λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία το 1912 και αποτελούν σημαντική καμπή για την ιστορία της. Τα κινηματογραφικά αρχεία της γαλλικής στρατιάς περιλαμβάνουν σπάνιο υλικό από την άφιξη του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, το κίνημα Εθνικής Άμυνας και το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, την άφιξη των συμμαχικών στρατευμάτων και τη δημιουργία του θεάτρου επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και τη συμμαχική αντεπίθεση του 1918, αλλά και στιγμιότυπα από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Επιπλέον, θα προβληθούν οι πρώτες κινηματογραφικές λήψεις της Θεσσαλονίκης από αέρος, καθώς επίσης τοπία της Μακεδονίας την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την προβολή θα προλογίσει και σχολιάσει ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, καθηγητής της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Γιάννης Μουρέλος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή : thestival.gr