Νέο μέτωπο στη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΕΕ-Κίνας άνοιξαν οι Βρυξέλλες, καθώς ξεκίνησαν χθες (28 Φεβρουαρίου) έρευνα αντιντάμπινγκ εναντίον των κινέζων που κατασκευάζουν γυαλί που χρησιμοποιείται στα φωτοβολταϊκά.

solar_12Η Κομισιόν είπε ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για πιθανό ντάμπινγκ από την πλευρά της Κίνας που ίσως πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η ευρωπαϊκή αγορά γυαλιού που χρησιμοποιείται στα φωτοβολταϊκά, δεν ξεπερνά τα 200εκ €, τόνισε η Κομισιόν.

Το γυαλί για φωτοβολταϊκά αντιστοιχεί σε ένα μικρό κλάσμα των ευρωπαϊκών εισαγωγών από την Κίνα, που συνολικά το 2011 ήταν στα 293δις €, ωστόσο η καταγγελία συνιστά μια νέα πρόκληση για τους κινέζους εξαγωγείς και την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Πέρυσι η Κομισιόν ξεκίνησε την μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα, για φερόμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεις για τις ετήσιες εξαγωγές ηλιακών πάνελ και προϊόντων της Κίνας προς την ΕΕ αξίας 21δις €.

Ο όμιλος EU ProSun Glass, στον οποίο ηγετικό ρόλο έχει η γερμανική εταιρεία GMB, κατέθεσε καταγγελία τον περασμένο μήνα ως απάντηση στην τετραπλάσια αύξηση των κινεζικών εξαγωγών στην ΕΕ μέσα σε 4 χρόνια. Το μερίδιο της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά είναι σήμερα στο 25-30%, είπε.

«Η νέα υπόθεση δείχνει ότι η στρατηγική της Κίνας να κυριαρχήσει στον τομέα των ηλιακών προϊόντων δεν περιορίζεται μόνο στα ηλιακά πάνελ αλλά επιδρά επίσης σε υλικά όπως το γυαλί», είπε ο πρόεδρος της EU ProSun, Milan Nitzschke, που εκπροσωπεί την πλειονότητα των κατασκευαστών ηλιακών κυττάρων και πάνελ στην ΕΕ.

Η EU ProSun Glass ισχυρίζεται ότι οι κινέζοι παραγωγοί έχουν παραγωγική ικανότητα 400 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, διπλάσια δηλαδή από την παγκόσμια ζήτηση, και ότι πρέπει να καταστρέψουν συγκεκριμένες ποσότητες γυαλιού που παράγουν.

Προσθέτει επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση καλύπτει τις απώλειες της βιομηχανίας, που ωφελείται επίσης από τις φθηνές πιστώσεις και επιδοτήσεις.

Ο όμιλος τονίζει ότι πρέπει να επιβληθεί δασμός πάνω από 100% προκειμένου να αυξηθούν οι κινεζικές τιμές, που σήμερα είναι κάτω από τα 4 € το τετραγωνικό μέτρο , στα 7 ή 9 €.

Οι έρευνες αντιντάμπινγκ της ΕΕ διαρκούν μέχρι και 15 μήνες. Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει προσωρινούς εισαγωγικούς δασμούς εντός των πρώτων 9 μηνών. Τέλος τα κράτη μέλη αποφασίζουν εάν θα επιβληθούν οριστικοί δασμοί που συνήθως έχουν 5ετή ισχύ.

Πηγή: euractiv.gr