Το πράσινο φως για την «Εγγύηση για τους Νέους» της Ευρώπης έδωσε χθες (28 Φεβρουαρίου) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων ευρωπαίων, που σε κάποιες χώρες αγγίζει δραματικά επίπεδα.

P021849001502-286341_0Η νέα συμφωνία καλεί τις χώρες της ΕΕ να εισάγουν ένα σύστημα εγγύησης για τους νέους, που χάνουν την δουλειά τους , είτε μένουν άνεργοι μετά το πέρας των σπουδών τους, το οποίο θα διασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν μια ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης εντός 4 μηνών από το πέρας των σπουδών τους, ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να το εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό «πριν το 2014», ενώ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και μεγάλα ποσοστά ανεργίας των νέων, «θα εξεταστεί σταδιακή εφαρμογή του μέτρου».

Περίπου 7.5 εκατομμύρια νέοι ευρωπαίοι μεταξύ 15-24 ετών, είναι είτε άνεργοι είτε μένουν εκτός των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ πάνω από 1 στους 5 στην αγορά εργασίας δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Στην Ελλάδα και την Ισπανία τα ποσοστά φθάνουν στο 50%.

Μέρος της χρηματοδότησης θα καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία και θα ενισχυθεί από τη νέα πρωτοβουλία ύψους 6δις € για την περίοδο 2014-2020.

Την απόφαση του Συμβουλίου χαιρέτησαν στη χθεσινή του συνάντηση, που έγινε με αφορμή τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο Δουβλίνο ,ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jose Barroso, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny.

«Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ένα σημαντικό μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΕ για να βοηθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την Εγγύηση για τους Νέους που συμφωνήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, και τα € 6 δισεκατομμύρια των πόρων που προτείνονται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου προς στήριξη», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για σημαντικό βήμα για τους νέους ευρωπαίους και θα πρέπει να βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Κοινωνική Ευρώπη […] Το οικονομικό κόστος μη ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας εκτιμάται στα 150δις € ετησίως ή 1.2% του ΑΕΠ της ΕΕ», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, Laszlo Andor.

Πηγή: euractiv.gr