Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από 4- 27 Μαρτίου.

irakleio
Εγκαίνια Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα. Πρόκειται για μια διοργάνωση του 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο εδρεύει στο Κατάκωλο Ηλείας και έχει εμπνευστή και δημιουργό το μηχανολόγο, Κωνσταντίνο Κοτσανά. Οι Έλληνες της αρχαιότητας εφηύραν αυτοματισμούς, συσκευές για τη μέτρηση του χρόνου και τον υπολογισμό των οδικών και ναυτικών αποστάσεων, κατασκεύασαν ανυψωτικούς μηχανισμούς, έφτιαξαν υδροτροχούς για την άντληση νερού και δημιούργησαν υπολογιστές για τον προσδιορισμό της θέσης των άστρων, την πρόγνωση των εκλείψεων και τον υπολογισμό μελλοντικών ημερομηνιών.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, ο κινηματογράφος και η πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος, η

αλυσιδωτή αντλία του Φίλωνος, οι ανυψωτικές μηχανές του Αρχιμήδη, το πρώτο καταγεγραμμένο σύστημα συναγερμού στον κόσμο, και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ταυτόχρονα μας κληροδότησαν βαρούλκα, μοχλούς, μεταλλικά ελατήρια, σφήνες, πολύσπαστα, συστήματα τροχαλιών και ποικίλα εργαλεία.

Η κινητή έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο περιλαμβάνει πενήντα λειτουργικά ομοιώματα τέτοιων ευφυών μηχανισμών και

επιτευγμάτων, η δημιουργία των οποίων στηρίζεται σε πηγές της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας, σε αραβικά χειρόγραφα, αλλά και σε αγγειογραφικές πληροφορίες. Η έκθεση αυτή έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (π.χ. Αρχαία Ολυμπία ως κεντρική εκδήλωση για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, Θεσσαλονίκη, Μελβούρνη κ.α.). Η έκθεση που θα διαρκέσει 4- 27 Μαρτίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00- 14.00 & 17.00- 21:00 και το Σάββατο 09:00 -14:00 (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ).

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και παράλληλες επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η έκθεση απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τους υπεύθυνους τουρισμού και όλους τους κατοίκους της Κρήτης. Για ομαδικές επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνείτε: Νίκος Ψυχογυιός, Υπεύθυνος καθηγητής για τη λειτουργίας έκθεσης, 6977-080093, Άντυ Δενδρινού.

Πηγή : epixeiro.gr