Σε απόλυτη ταύτιση απόψεων κατέληξε η σύσκεψη για την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που συγκάλεσαν οι Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας Χ. Ουσουλτζόγλου και Τ. Καραμπατζός με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονα, τους Βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Γ. Μπατσαρά, Λ. Τσαβδαρίδη και Α. Βεσυρόπουλο, τον κ. Σ. Σαρηγιαννίδη ως εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Καραπαναγιωτίδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Βέροιας, κ. Ν. Μαυροκεφαλίδη.

siskepsi thesmikon (1)Νωρίτερα στο γραφείο της Δημάρχου Βέροιας βρέθηκε και ο Βουλευτής κ. Κ. Γιοβανόπουλος ο οποίος δεν μπόρεσε να παραμείνει για την σύσκεψη και διαβεβαίωσε τη Δήμαρχο ότι θα λάβει μέρος σε όποια μορφή δράσης συμφωνηθεί.

Την ενημέρωση ξεκίνησαν οι Δήμαρχοι, με πρώτη τη Δήμαρχο Βέροιας να τονίζει τη σημασία της συνάντησης από την οποία πρέπει να προκύψει η ομόθυμη στάση όλων έναντι της επικείμενης κατάργησης των τμημάτων και η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης για την προοπτική ανάπτυξης Πανεπιστημιακών Σχολών σε Βέροια και Νάουσα όπως και για άλλα σοβαρά θέματα, αναφέροντας το Β’ Σ.Σ..

Αναφερόμενη στη συνάντηση της με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, με την ιδιότητα του μέλους της Διοίκησης της ΚΕΔΕ, η κ. Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι αυτό που επισημάνθηκε στον Υπουργό είναι ότι ο σχεδιασμός του Προγράμματος «Αθηνά» στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με βάση την αρχή «ένα ΤΕΙ και ένα ΑΕΙ σε κάθε Περιφέρεια» δεν μπορεί να υλοποιηθεί ισομερώς λόγω της ύπαρξης της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς θα πρέπει να εξετασθεί σε νέα βάση η ανάπτυξη των Σχολών στην Κ. Μακεδονία. Η Δήμαρχος της Βέροιας υπογράμμισε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες οι εγκαταστάσεις που μέχρι σήμερα λειτούργησε το Τμήμα Χωροταξίας και υπενθύμισε ότι η Βέροια έχει από το παρελθόν επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη νέων πανεπιστημιακών σχολών στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων η Δήμαρχος της Βέροιας αναφέρθηκε στην πολύ καλή προοπτική ανάπτυξης του ΑΠΘ στη Βέροια, που υπήρχε με την προηγούμενη Πρυτανική Αρχή. Αποτέλεσμα εκείνης της συνεργασίας ήταν να συμφωνηθεί η παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου έκτασης 20 επιπλέον στρεμμάτων για την ανέγερση αμφιθεάτρου κτλ. Όλα άλλαξαν άρδην μετά την αλλαγή της Διοίκησης, υπογράμμισε η κ. Ουσουλτζόγλου.

Ο Δήμαρχος της Νάουσας, συμφώνησε ότι από τη συνάντηση πρέπει να προκύψει κάτι ουσιαστικό και τόνισε ότι με την απομάκρυνση του Τμήματος η Νάουσα δέχεται ένα ακόμα πλήγμα μετά το κλείσιμο της Σχολής Αστυνομίας, την απομάκρυνση της Δ.Ο.Υ κτλ.

Πλέον έχουμε ανάγκη και τους λίγους φοιτητές και για αυτό ως Δήμος προσφέραμε τα πάντα για να στεριώσει το τμήμα στην πόλη ως πρόδρομος της έλευσης και νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, δεν πρέπει να αφήσουμε το θέμα στην τύχη του και πρέπει να πιέσουμε άμεσα για να έχουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που δρομολογείται, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπατζός.

Ο κ. Σαρηγιαννίδης διατύπωσε τη θέση της Περιφέρειας για τη μη μετακίνηση πανεπιστημιακών τμημάτων και εξέφρασε τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να υπάρξει θετική έκβαση μιας προσπάθειας ανάπτυξης νέων τμημάτων στην περιοχή.

Η κ. Μπατσαρά ανέφερε ότι η μετακίνηση των τμημάτων της Βέροιας και της Νάουσας δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο «Αθηνά», αλλά είναι αποτέλεσμα αποφάσεων των Συγκλήτων του Αριστοτέλειου και του Μακεδονίας, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Παιδείας. Σημείωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δε θα συζητηθεί στη Βουλή αλλά θα αποκτήσει ισχύ με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Στη συνέχεια η Βουλευτής διάβασε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Παιδείας, στην οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης Γεωπονικής και Φιλοσοφικής Σχολής στην Ημαθία, αντικείμενα σπουδών που συνάδουν με την αγροτική παράδοση της περιοχής και τις ιστορικές της καταβολές.

Ο κ. Βεσυρόπουλος πρότεινε να ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ασκήσει πιέσεις στις Πρυτανικές Αρχές για να ανασταλούν οι αποφάσεις τους και εν τω μεταξύ να γίνει συνάντηση με τους Πρυτάνεις.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας της παράταξης «ενεργοί πολίτες» κ. Ι. Αγγέλογλου, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι η Βέροια πρέπει να αποκτήσει ένα δικό της Πανεπιστήμιο με διακριτό brand name “Πανεπιστήμιο Βέροιας».

Ο Βουλευτής κ. Τσαβδαρίδης τόνισε με τη σειρά του ότι η απομάκρυνση των τμημάτων της Βέροιας και της Νάουσας δεν είναι μέρος της εφαρμογής του προγράμματος «Αθηνά» αλλά υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν λάβει οι Σύγκλητοι του ΑΠΘ και του Παν. Μακεδονίας. «Θα προσπαθήσουμε να παγώσουμε τις αποφάσεις των συγκλήτων και μετά να δούμε την προοπτική της ανάπτυξης και νέων τμημάτων στην Ημαθία», είπε ο Βουλευτής.

Ο Αντιδήμαρχος Βέροιας αρμόδιος σε θέματα Παιδείας κ. Ν. Μαυροκεφαλίδης, που αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος και των επιχειρημάτων του ΑΠΘ έναντι της Βέροιας, όταν άλλαξε η Διοίκηση της Πρυτανείας.

Ο Μητροπολίτης πήρε το λόγο και τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό των Δήμων σε ότι συμφωνηθεί να γίνει από κοινού στο εξής με τους Βουλευτές.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και συμφωνήθηκε τις αμέσως προσεχείς ημέρες να υπάρξει επίσημη συνάντηση όλων με τον Υπουργό Παιδείας και αμέσως μετά τα υπάρξει συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ και του Παν. Μακεδονίας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τους Βουλευτές να αναλαμβάνουν να κλείσουν το ραντεβού με τον Υπουργό και τους Δημάρχους να κάνουν το ίδιο με τους Πρυτάνεις των δυο Πανεπιστημίων.