Σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναγάγουν τη φοροδιαφυγή οι Ελληνες, με την πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί πως πάνω από τους μισούς κρύβουν έσοδα από την εφορία.

tameiakiΟπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με επίκεντρο ο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη φοροδιαφυγή και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το 95,7% των πολιτών θεωρούν ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Παράλληλα, το 53%, πιστεύει ότι οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν συστηματικά, ενώ το 75,5% πιστεύει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι αποτελεσματικό για τη φοροροδιαφυγή. Την ίδια στιγμή, το 80,9% έχει αρνητική γνώμη για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ το 86,5% πιστεύει πως η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Ως σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα, οι πολίτες θεωρούν πως είναι το ασταθές φορολογικό σύστημα (σε ποσοστό 49,4%), η γραφειοκρατία (48,2%), η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών (20,6%) και η φοροδιαφυγή (20,2%).

Εξάλλου, οι πολίτες θεωρούν ως μεγαλύτερους φοροφυγάδες τα ιατρεία (σε ποσοστό 88,6%), τους τεχνίτες (85,4%), τα δικηγορικά γραφεία και τα συμβολαιογραφεία (75,2%), τα εστιατόρια και τις ταβέρνες (57,9%) και τα βενζινάδικα (44,1%).

Πηγή : defencenet.gr