Η Κομισιόν θα ελέγχει τα προσχέδια προϋπολογισμών των κρατών της ευρωζώνης για να διαπιστώνει εάν βρίσκονται σε συμφωνία με τους κανόνες της ΕΕ και θα ζητά αλλαγές σε περίπτωση που δεν είναι, όπως συμφωνήθηκε χθες (20 Φεβρουαρίου) αφού έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και οι ευρωβουλευτές.

za_2Μετά από μήνες αντιπαραθέσεων, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τις νέες εξουσίες της Κομισιόν για την περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ευρωζώνης και την αποτροπή άλλης κρίσης χρέους.

Ο νέος νόμος συμπληρώνει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες, που έγιναν ακόμη πιο αυστηροί, στα τέλη του 2011 μέσω της εισαγωγής οικονομικών κυρώσεων για όσες χώρες παραβιάζουν τα όρια ελλείμματος και χρέους.

Δίνει στην Κομισιόν ένα πρόσθετο επίπεδο εποπτείας πάνω στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Οι κυβερνήσεις είναι ελεύθερες να αγνοήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν, ωστόσο θα ρισκάρουν να έρθουν αντιμέτωπες με δυνητική νομική δράση της ΕΕ.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης για την ευρωζώνη και ενισχύουν την πανοπλία της ΕΕ έναντι μελλοντικών οικονομικών κρίσεων», είπε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Martin Schulz.

Η συμφωνία αναμένεται να γίνει νόμος τον Μάρτιο και θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών του επόμενου έτους, βασισμένοι σε ανεξάρτητες οικονομικές προβλέψεις, στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου προς επαλήθευση.

«Αυτό σημαίνει η ευρωζώνη θα μπορεί να επωφεληθεί από ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικής ήδη για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2014», είπε ο επίτροπος Olli Rehn, αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις.

Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη συμφωνήσει, σε μια διαδικασία που πραγματοποιείται για τους πρώτους 6 μήνες του έτους, σχετικά με το πού πρέπει να κινείται η δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος. Η Κομισιόν κάνει συστάσεις που θα πρέπει να εγκρίνονται από τις κυβερνήσεις.

Ο νέος νόμος θα επιτρέψει στην Κομισιόν να βάζει χώρες που «απειλούνται από χρηματοοικονομικές δυσκολίες» σε αυστηρή επιτήρηση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οδήγησαν στις δυσκολίες και θα υπόκειται σε 3μηνιαίες εκθέσεις προόδου.

Η συμφωνία τερματίζει το αδιέξοδο που περιήλθαν Κοινοβούλιο και Κομισιόν για τη νέα νομοθεσία.

Παρόλο που το Κοινοβούλιο δεν προέβαλε αντιρρήσεις για τις νέες εξουσίες της Κομισιόν, θέλησε ως αντάλλαγμα για την στήριξή του να παρουσιάσει η Κομισιόν πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξαγοράς Χρέους.

Η ιδέα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξαγοράς Χρέους παρόλο που αρχικά παρουσιάστηκε από μια ομάδα γερμανών οικονομολόγων, απερρίφθη από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, που τόνισαν ότι κάθε είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους θα γίνει μόνο στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας που θα διασφαλίζει πρώτα την τραπεζική, πολιτική και δημοσιονομική ένωση.

Η Κομισιόν δεν ήθελε να κάνει μια πρόταση που δεν θα είχε την στήριξη των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Τελικά, η συμφωνία κατέστη δυνατή διότι η Κομισιόν θα συστήσει ένα πάνελ που θα μελετήσει την σκοπιμότητα της δημιουργίας του ταμείου εξαγοράς χρέους και θα δημοσιεύσει έκθεση μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας δε θα είναι δεσμευτικά, ωστόσο εάν υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για ένα τέτοιο ταμείο, τότε η Κομισιόν θα αποφασίσει να προβεί σε πρόταση πριν το τέλος της θητείας της τον Ιούνιο του 2014.

Πηγή: euractiv.gr