Η κρίση χρέους της Κύπρου κινδυνεύει να επεκταθεί στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, τόνισε σε συνέντευξη σε εφημερίδα ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, κάνοντας έκκληση παράλληλα για άμεση απόφαση βοήθειας προς τη Λευκωσία.

df_2Οι ιταλικές εκλογές τις ερχόμενες μέρες αποτελούν πηγή αβεβαιότητας παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει τα μέσα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, είπε ο Klaus Regling σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν το διεθνές δάνειο διάσωσης για την Κύπρο μέχρι τον επόμενο μήνα, ενόψει τον προεδρικών εκλογών που κορυφώνονται αυτή την Κυριακή με τον δεύτερο γύρο.

Η Κύπρος χρειάζεται δάνειο διάσωσης ύψους 17δις € – σχεδόν ίσο με το μέγεθος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της- κυρίως εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

«Χρειαζόμαστε σύντομα μια απόφαση διαφορετικά θα αποτελέσει κίνδυνο για την ευρωζώνη», είπε ο Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s είπε την Τετάρτη ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει «ουσιαστικό και αυξανόμενο κίνδυνο» αθέτησης πληρωμών για το δημόσιο χρέος της, ειδικά εάν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν της παράσχουν βοήθεια.

Ο Regling τόνισε επίσης ότι ένας αναδυόμενος κίνδυνος στην ευρωζώνη είναι το ενδεχόμενο να γίνει η Ιταλία «αντικείμενο αβεβαιότητας» εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την απερχόμενη κυβέρνηση ήταν κρίσιμες. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να τις συνεχίσει», τόνισε.

Με το 90% των 500δις € του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης να είναι διαθέσιμο, ο Regling είπε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας μπορούν να καλυφθούν μέχρι και 2 χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα των ιταλικών εκλογών, λέγοντας ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Πηγή: euractiv.gr