Μια νέα έρευνα της Συμμαχίας για Οικονομική Ηλιακή Ενέργεια (AFASE) λέει ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα ηλιακά πάνελ από την Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απώλεια 809.300 θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια.
Η έρευνα της ανεξάρτητης γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας Prognos, που δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, εκτιμά ότι μόνο αυτό το χρόνο θα μπορούσαν να χαθούν μέχρι και €9.64 δις και 234,800 θέσεις εργασίας, εάν η ΕΕ επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών πάνελ.
Η Ασία παραμένει ο μεγαλύτερος περιφερειακός παραγωγός ηλιακών πάνελ παγκοσμίως με περίπου του 65% όλων των ηλιακών πάνελ να παράγονται στην Κίνα. Η ΕΕ αποτελεί την κύρια αγορά εξαγωγών για τα φωτοβολταϊκά προϊόντα της Κίνας, αντιστοιχώντας περίπου στο 80% όλων των κινεζικών εξαγωγών. Το 2011, πάνω από 20δις € ηλιακών πάνελ και σχετικών υλικών εξήχθησαν από την Κίνα προς την ΕΕ.
Η AFASE παρουσίασε τα ευρήματά της στην Κομισιόν την περασμένη Δευτέρα (18 Φεβρουαρίου) ως μέρος της τρέχουσας έρευνας «αντιντάμπινγκ» της ΕΕ, θέλοντας να διαπιστώσει εάν η Κίνα χρηματοδοτεί αθέμιτα την βιομηχανία ηλιακής ενέργειας προκειμένου να πουλά πιο φθηνά προϊόντα στην Ευρώπη.
Η έρευνα έχει διχάσει τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της ΕΕ, με κάποιους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ να ισχυρίζονται ότι η επιβολή δασμών θα προστατέψει την ευρωπαϊκή αγορά από τις αθέμιτες χρηματοδοτήσεις που προωθούν παράνομα τις κινεζικές εξαγωγές.
Ωστόσο πολλές άλλες εταιρείες, που χρησιμοποιούν κινεζικά ηλιακά προϊόντα, λένε ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα μπορούσαν να διαλύσουν ολόκληρη τη βιομηχανία, προκαλώντας μικρότερη ανάπτυξη και μειώσεις θέσεων εργασίας.
«Είναι ντροπή που η Prognos διεξήγαγε αυτή την έρευνα, τα συμπεράσματά της είναι τουλάχιστον πολύ αμφισβητήσιμα», είπε στην EurActiv ο Milan Nitzchcke, αντιπρόεδρος της ProSun.
«Το έχουμε ξανακούσει, είπαν ακριβώς τα ίδια πράγματα περί δυνητικής απώλειας θέσεων εργασίας στην αμερικανική αγορά, όταν επέβαλαν δασμούς εναντίον της Κίνας αρκετά χρόνια πριν, αλλά όλα αποδείχθηκαν λάθος», είπε.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα πρότυπα του διεθνούς εμπορίου και να τιμωρούμε τους αθέμιτους ανταγωνιστές, επιδοτώντας τις δικές τους αγορές, όπως έχουμε παρατηρήσει στην Κίνα».
Οι δασμοί θα «καταστρέψουν την βιομηχανία φωτοβολταϊκών»
Σύμφωνα με την έρευνα, 80% του ευρωπαϊκού τομέα φωτοβολταϊκών θα βιώσει σημαντικές «μειώσεις στην εργασιακή και ακαθάριστη αξία» μεταξύ 2013 και 2015, σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί. Εκτιμά επίσης απώλεια 234,800 θέσεων εργασίας μόνο το 2013, 274,400 το 2014 και 300,200 το 2015.
Ισχυρίζεται ότι η απώλεια θέσεων εργασίας θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης των κινεζικών ηλιακών πάνελ (που προηγουμένως θα τους έχει επιβληθεί δασμός).
«Αντίθετα με τη λαϊκή αντίληψη, οι δασμοί δε θα κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις ευρωπαϊκές εταιρείες», είπε ο Thorsten Preugschas, μέλος της AFASE και CEO της Soventix, γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών.
«Αντίθετα, σημαίνει πως το 80% του φωτοβολταϊκού τομέα που δεν παράγει, αλλά εμπλέκεται στον εφοδιασμό και τις επενδύσεις, θα έχει μαζικές απώλειες εξαιτίας τις απομάκρυνσης αυτών των κινεζικών προϊόντων. Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε ότι θα υπάρξει μαζικός ανταγωνισμός από κάπου αλλού στην Ασία. Τότε τι θα γίνει; Θα επιβάλουμε δασμούς σε όλες τις χώρες;», είπε.
Πηγή: euractiv.gr