Μια πιθανή επάνοδος του Silvio Berlusconi στην ιταλική πολιτική σκηνή αποτελεί «εφιάλτη» για την Merkel, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η κριτική στο πρόσωπο του Berlusconi στη Γερμανία εστιάζει κυρίως στην «αναξιοπιστία» του και στην αβεβαιότητα για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων της χώρας.

berslusconi_0Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle είπε διπλωματικά σε γερμανική εφημερίδα ότι ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Φυσικά δεν παρεμβαίνουμε στις ιταλικές εκλογές… αλλά όποιος σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, θεωρούμε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν η φιλοευρωπαϊκή πορεία και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γερμανός στην Sueddeutsche Zeitung.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert,, τόνισε ότι όλη η κυβέρνηση ενστερνίζεται τις απόψεις Westerwelle.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κεντροαριστερά συνεχίζει να προηγείται έναντι του Berlusconi, αλλά σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν θα προσφύγουν στις κάλπες, σχεδόν 1/3 των ψηφοφόρων.

Αμφιβολίες για το ευρώ

«Εάν ο κ. Berlusconi κερδίσει τις εκλογές, η πορεία των μεταρρυθμίσεων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο», είπε στο Reuters ο Norbert Barthle, εμπειρογνώμονας σε ζητήματα προϋπολογισμού του συντηρητικού κόμματος της Merkel.

«Οι αμφιβολίες για την σταθερότητα της Ιταλίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για το ευρώ», συνέχισε.

«Έχει να κάνει επίσης και με την εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Οι νομικές υποθέσεις εναντίον του Berlusconi έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική του αξιοπιστία», τόνισε στην Sueddeutsche Zeitung ο Ruprecht Polenz, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας εξωτερικών υποθέσεων.

Πηγή: euractiv.gr