Την μείωση των ποσοτήτων των φαρμάκων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκάριων, αναφερόμενη στη έλλειψη των φαρμάκων η οποία δείχνει να «χρεώνεται» στις φαρμακαποθήκες.

farmakaΣυγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Οι πολυεθνικές εταιρείες μείωσαν μέχρι και 80% τις διατιθέμενες ποσότητες σε ορισμένα είδη φαρμάκων. Μάλιστα σε οκτώ από αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα για την εν λόγω τακτική τους.

Ωστόσο, 54 φαρμακευτικές εταιρείες- που το μερίδιο τους στην αγορά ανέρχεται στο 53% του συνόλου-, εξακολουθούν να παραβιάζουν το νόμο περί δίμηνης πίστωσης , επιμένοντας να μην τη χορηγούν. Παρά την απαγόρευση εξαγωγών- που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 111 ημέρες-, για τριάντα πέντε είδη, τα συγκεκριμένα είδη φαρμάκων βρίσκονται ακόμα σε έλλειψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ., για τη χρονική περίοδο 2009-2011, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώθηκαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Συγκεκριμένα, οι «ελλειψιογόνες» παράλληλες εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 2005, ενώ λανθασμένα αναφέρεται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 450 εκατομμυρίων.

Στον αντίποδα, το χονδρεμπόριο χορηγεί πιστώσεις στα φαρμακεία πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ορίζει ο νόμος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στη ρευστότητα που δημιουργείται από τις παράλληλες εξαγωγές.

Σε περίπτωση που κοπούν οι πιστώσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων θα οδηγηθεί σε άμεσο κλείσιμο Έλληνες φαρμακαποθηκάριοι, παρά τη δραματική μείωση των εσόδων τους, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους τους- κατά 40% στα συνταγογραφούμενα και κατά 74% στα Φ.Υ.Κ. (φάρμακα υψηλού κόστους)-, συνέχισαν να εφοδιάζουν την ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις παράλληλες εξαγωγές σε ποσοστό μεγαλύτερο από τη μείωση που έγινε στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ.

Πηγή: zougla.gr