Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας – Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οργανώνουν εβδομάδα προβολής ταινιών αρχαιολογικών θεμάτων στη Βέροια στο διάστημα 25/2 έως και 2/3/2013. Κινηματογράφος και Αρχαιολογία, τέχνη και επιστήμη σε μια γοητευτική σύζευξη.

dim_vivlio verΟι ταινίες που θα προβληθούν έχουν ξεχωρίσει και βραβευθεί στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 130 ταινιών από 23 χώρες στο διάστημα 7-13/5/2012 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Αθήνα και είναι οι ακόλουθες : “Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων”. “Τα μυστικά των Νάσκα”, “Αλέξανδρος ο Μέγας Μακεδών”, “Δημ. Πικιώνης: η ανάγκη του κοινού και του κύριου”.

Η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας-ΑΓΩΝ ξεκίνησε το 1996, διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, οργανώνεται από τον ΑΓΩΝΑ και τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λαμπράκη και του Υπ. Πολιτισμού. Την υπόψη εβδομάδα οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια, για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Ν. Ημαθίας, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές ή τα σχολεία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών για σχολεία έχει ως εξής:

Δευτέρα έως Παρασκευή.

9.00 – 10.00: Τα μυστικά των Νάσκα

10.30-12.00: Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

12.30-13.30: Αλέξανδρος ο Μέγας Μακεδών

Για κρατήσεις θέσεων για τμήματα σχολείων, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Ασπασία Τασιοπούλου- Φιφή Τριανταφυλλίδου) στο τηλ. 23310-24494, μέχρι την Παρασκευή 22-2-13. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επιπλέον, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 7:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης θα προβληθεί για το ευρύ κοινό η ταινία : “Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων” με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

1. “Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων”

Διεθνής συμπαραγωγή, 2012, διάρκειας 74′, σε σκηνοθεσία Mike Beckham (Αγγλία). Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πιο σημαντικός επιστημονικός θησαυρός όλων των εποχών: ένας υπολογιστής 2.000 ετών φτιαγμένος από μικρά χάλκινα γρανάζια που βρέθηκε το 1900 στο νησί των Αντικυθήρων. Για τον κόσμο της επιστήμης είναι όσο σημαντικός είναι και ο Παρθενώνας για την αρχιτεκτονική και η ανακάλυψη του DNA για την ιατρική. Για πρώτη φορά βλέπουμε συγκεντρωμένες σχεδόν όλες τις επιστημονικές απόψεις και, με βάση τις νέες έρευνες της τελευταίας δεκαετίας, καταγράφεται με σαφήνεια η λειτουργία του άκρως ενδιαφέροντος και πολύπλοκου μηχανισμού, μοναδικό δείγμα του υψηλού επιπέδου της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας.

2. “Τα μυστικά των Νάσκα”

Παραγωγή ZDF (Γερμανία), 2009, διάρκειας 52′, σε σκηνοθεσία Mich. Kashner (Γερμανία).

Οι γραμμές των Νάσκα στο νότιο Περού είναι γιγάντιες μορφές χαραγμένες στο έδαφος, που απεικονίζουν μυθικά πλάσματα, ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος έχουν πλάτος 200 μέτρα. Για πολλά χρόνια οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν τη σημασία τους. Το ντοκιμαντέρ, μια από κάθε άποψη άρτια ταινία, παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες, που αποκαλύπτουν πως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι τα σχέδια αυτά χαράχθηκαν για να εξευμενίσουν τους θεούς και να τους παρακαλέσουν να στείλουν βροχή. Είναι μάρτυρες μιας κλιματικής αλλαγής που μετέτρεψε μια άλλοτε γόνιμη περιοχή σε έρημο.

3. “Αλέξανδρος ο Μέγας Μακεδών”

Παραγωγή Γαλλία/Ελλάδα, 2011, διάρκειας 52′, σε σκηνοθεσία Bernard George (Γαλλία).

Η ταινία αναδεικνύει τα ίχνη του υλικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αφετηρία και επίκεντρο η Μακεδονία, σ’ένα ταξίδι στους τόπους όπου γεννήθηκε και γαλουχήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Μέσα από μια νέα οπτική, ο ηθοποιός Jonathan Hostier, μετενσαρκώνει τον Μέγα Αλέξανδρο, του δίνει φωνή και σύγχρονη πνοή, απαγγέλλοντας αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Laurent Gude “ο μπλε τίγρης του Ευφράτη”, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τον κόσμο του Μεγ. Αλέξανδρου, και τα βαθύτερα κίνητρα που τον οδήγησαν στην εκστρατεία που άλλαξε τον κόσμο.

4. “Δημ. Πικιώνης: η ανάγκη του κοινού και του κύριου”

Παραγωγή Cinetic (Ελλάδα), 2011, διάρκειας 53′, σε σκηνοθεσία Αγγ. Κοβόστου. Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του Δημ. Πικιώνη (1887-1968), με αφορμή την έκθεση που οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2010. Η διαμόρφωση του χώρου γύρω από τους λόφους της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου, ο παιδικός κήπος της Φιλοθέης, η ουτοπία της Αιξωνής, το σχολείο στα Πευκάκια, η πολυκατοικία της οδού Χέυδεν, είναι μέρος μόνο του έργου μέσα από το οποίο ο μεγάλος αρχιτέκτονας-διανοητής άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη νεοελληνική αρχιτεκτονική, είτε ως δημιουργός, είτε ως δάσκαλος, είτε ως στοχαστής. Η ταινία επιχειρεί ένα διάλογο μεταξύ του ίδιου και των αφηγητών της ταινίας (αναλυτές, παλιοί μαθητές, ειδικοί), μέσα από ένα μοναδικό ντοκουμέντο (ομιλία στο Ναύπλιο) που διέσωσε η κόρη του Αγνή.