Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν από τον Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Ημαθίας για πρώτη φορά στην περιοχή της Ημαθίας αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής με συμμετοχές συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Η διοργάνωση που διεξήχθη για δεύτερη φορά, έγινε στο κολυμβητήριο “Ναυτίλος” (περιοχή Δοβρά) με αθλητές και διοργανωτές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό δικαιολογείται από την ελάχιστη προβολή που δέχεται το αθλημα από τα μέσα ενημέρωσης. Πάντως, πρόκειται για ένα άθλημα εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά υψηλός. Για τους παρευρισκόμενους υπήρχε υποβρύχια κάμερα η οποία έδειχνε τα αποτελέσματα των βολών σε μεγάλη οθόνη.

Στο αγωνιστικό πλαίσιο συμμετείχαν αρκετοί αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι αγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες, το ατομικό και το ομαδικό.

Λίγα λόγια για το άθλημα

H υποβρύχια σκοποβολή ξεκίνησε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία περίπου σε ερασιτεχνικό επίπεδο όπου οι αγώνες γινόταν είτε μεταξύ μελών ενός συλλόγου είτε μεταξύ συλλόγων χωρίς όμως να διεξάγονται υπό την αιγίδα κάποιας επίσημης ομοσπονδίας.

Το 2008 ξεκίνησε μία προσπάθεια να ενταχθούν οι αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής στην ομοσπονδία ΕΟΥΔΑΤΚ ή οποία είναι υπεύθυνη για τα αθλήματα υγρού στίβου. Το 2010 περίπου εντάχθηκε το άθλημα της υποβρύχιας σκοποβολής όπου θεσπίστηκαν ορισμένοι κανόνες για την διεξαγωγή αγώνων.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η διαδικασία έχει ως εξής: Ο αθλητής κρίνεται τόσο από την ευστοχία του όσο και την ταχύτητα. Έχει χρονικό περιθώριο πέντε λεπτών να χτυπήσει τους τέσσερις στόχους που βρίσκονται σε απόσταση τριών μέτρων από την βέργα του όπλου του. Ο κάθε αθλητής ξεκινά από την αφετηρία η οποία είναι 6 μέτρα μακριά και ο χρόνος ξεκινά αμέσως μόλις καταδυθεί η αναπνευστική οδός (αναπνευστήρας). Θα πρέπει να χτυπήσει τον στόχο και να τραβήξει την βέργα από αυτόν. Στη συνέχεια, πηγαίνει πάλι στο σημείο εκκίνησης και μόλις βρεθεί απέναντι από το στόχο να οπλίσει και πάλι το όπλο του ώστε να ξεκινήσει την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες βολές. Ο χρόνος σταματάει μόλις ολοκληρωθεί η τέταρτη βολή και ο αθλητής αναδυθεί στην επιφάνεια αφού έχει τραβήξει την βέργα από το στόχο.

Μία φορά το χρόνο διοργανώνεται στην Αθήνα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα υποβρύχιας σκοποβολής μέσα από το οποίο προκύπτει η ομάδα που θα εκπροσωπεί την χώρα μας σε διεθνής διαγωνισμούς.

Για τα επίσημα αποτελέσματα της διοργάνωσης επισκεφθείτε την σελίδα του Ν.Α.Σ.Η.