Ένα απίστευτο περιστατικό, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, αναδεικνύει η Οικολογική Ομάδα Βέροιας. Πρόκειται για “εκατόμβες” νεκρών χοίρων πεταμένων μέσα σε αρδευτικά κανάλια, στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κεφαλοχώρι και Λουτρός Ημαθίας. Διαβάστε την καταγγελία και δείτε τις ανατριχιαστικές εικόνες:

psofia zoa kanaliΗ καταγγελία έγινε από κατοίκους του Δήμου Αλεξάνδρειας, στην Οικολογική Ομάδα Βέροιας. Υπερβολές θα έλεγε κάποιος. Πήγαμε λοιπόν σε περιοχή μεταξύ των χωριών Κεφαλοχωρίου και Λουτρού, να δούμε. Δυο δεκαετίες τώρα κι αν δεν είδαμε ρύπανση και ασχήμια. Αυτό όμως ήταν κάτι άλλο.

Πρόκειται για χοιροστάσιο μεγάλης δυναμικότητας, το σύνολο των αποβλήτων, καταλήγει σε κανάλια νερού, τα οποία κυριολεκτικά γέμισαν μέχρι την επιφάνεια. Νεκρά γουρούνια, μικρά και μεγάλα, πεταμένα μέσα σ ΄αυτόν τον βούρκο να επιπλέουν, κατά δεκάδες. Αδέσποτα σκυλιά να χορταίνουν την πείνα τους, με αυτά τα κουφάρια, μέσα στα διπλανά χωράφια. Μια δηλαδή άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την δημόσια υγεία. Τι να συζητήσουμε για το περιβάλλον!

Καιρό πριν, έγινε καταγγελία και «έπεσε» πρόστιμο για το οποίο έγινε έφεση. Και οι ερωτήσεις τώρα.

zoa kanaliΟ ΤΟΕΒ (ο διαχειριστής των νερών για αγροτική χρήση), δεν ήξερε τίποτε; Και τώρα που έλαβε γνώση, τι θα κάνει; Θ αδειάσουν τα κανάλια από αυτήν την βρώμα με έξοδα του «επιχειρηματία» και πότε; Από αυτό το νερό δίνουν για πότισμα στους αγρότες; Οι υπηρεσίες υγείας και περιβάλλοντος θα αρχίσουν τις καταγραφές και τον χαρτοπόλεμο, με ενστάσεις και τα υπόλοιπα και κανείς δεν θα αγγίξει κανέναν αμέσως; Σήμερα;

Είμαστε περίεργοι να δούμε σε πόσο χρόνο θα αποκατασταθεί αυτή η άκρως επικίνδυνη κατάσταση «ανάπτυξης» τύπου Μπαγκλαντές στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Θα την παρακολουθούμε κάθε μέρα. Να δούμε τελικά, όπως μας είπανε, αν το χοιρινό είναι νόστιμο ή τα λεφτά είναι πολλά και διαθέσιμα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ