Σκληραίνουν την στάση της απέναντι στη Βόρεια Κορέα οι Βρυξέλλες, καθώς οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που ενέκρινε ο ΟΗΕ τον Ιανουάριο απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ καθώς και «καθαρά ευρωπαϊκά μέτρα».

ashton_7Την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα δέχθηκε δριμεία κριτική από τη διεθνή κοινότητα καθώς προχώρησε στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της από το 2006.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ήταν εμφανείς με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ να χαρακτηρίζει τη δοκιμή «μία περαιτέρω πρόκληση στο διεθνές καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων» της Πιονγκγιάνγκ.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ προέβη σε «αυτόνομες κυρώσεις» που αρχικά εστιάζουν στην απαγόρευση εισαγωγής και εξαγωγής βασικών υλικών για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, όπως πχ κάποια είδη αλουμινίου.

Ακόμη, η ΕΕ απαγόρευσε το εμπόριο νέων ομολόγων με τη Βόρεια Κορέα, έθεσε παράνομο το εμπόριο χρυσού, πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών με τους δημόσιους φορείς της χώρας ενώ απαγορεύθηκε στις τράπεζες της Β. Κορέας να ανοίξουν νέα υποκαταστήματα στην Ένωση ούτε τη δημιουργία κοινοπραξιών με τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέλος ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν πλέον να εγκαθιδρύουν γραφεία και υποκαταστήματα στη Βόρεια Κορέα.

«Ασκήσαμε πιέσεις για την ενίσχυση των κυρώσεων. Αυτή είναι η απάντηση σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφαλείας παγκοσμίως», είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle.

Πηγή: euractiv.gr