Οι Ευρωπαίοι υπουργοί παιδείας συζήτησαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες πώς τα νέα διαδικτυακά εργαλεία μπορούν να ωφελήσουν τους ανέργους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες της Μεσογείο

ict_0Στο μεταξύ, μια νέα πρωτοβουλία, το πρόγραμμα Academy Cube, προσπαθεί να φέρει μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει όλους τους ανέργους με «ηλεκτρονικές» δεξιότητες για τις μελλοντικές θέσεις εργασίας στον τομέα των νέων τεχνολογιών τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής.

Παρόλο που η πανευρωπαϊκή ανεργία ξεπερνά το 10%- και είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των νέων ευρωπαίων- οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν στην αγορά εργασίας άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ακόμη, οι φοιτητές που μπαίνουν στην αγορά εργασίας δεν γνωρίζουν την μεγάλη ζήτηση για θέσεις εργασίας των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε όλες τις βιομηχανίες, από σχεδιαστές παιχνιδιών και εγκαταστάτες έξυπνων μετρητών μέχρι υπηρεσίες μοντελοποίησης των αυτοκινήτων και του δημοσίου τομέα.

Το Academy Cube ιδρύθηκε στη Γερμανία το Νοέμβριο του 2012 από διάφορες εταιρείες, πανεπιστήμια και δημόσιες αρχές και προτίθεται να γίνει πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ανοιχτή πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης και ταυτόχρονα ένα πόρταλ για εύρεση εργασίας που θα συγκεντρώσει τους ανέργους, αλλά επίσης και εργοδότες που θέλουν να προσλάβουν ταλέντα, γραφεία εύρεσης εργασίας από τα κράτη μέλη, πανεπιστήμια και όλους εκείνους που μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση», είπε ο Andreas Tegge από την εταιρεία SAP.

«Τοπρόγραμμα Academy Cube θα εστιάσει αρχικά στη Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, σε αυτές τις χώρες με υψηλή ανεργία των νέων αλλά επίσης και μεγάλο αριθμό ταλέντων», συνέχισε.

Ψάχνοντας τα «άνεργα» ταλέντα

Ο Tegge ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η βιομηχανία χρειάζεται εργαζομένους που να ξέρουν πώς να χειριστούν μεγάλα δεδομένα. Καθώς η SAP έχει εκπαιδευτικά μαθήματα για τα μεγάλα δεδομένα όπως επίσης άλλωστε και τα πανεπιστήμια, το πρόγραμμα Academy Cube θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ενιαίο μάθημα για τα μεγάλα δεδομένα, που σήμερα δεν είναι διαθέσιμο.

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ιδιόκτητες πλατφόρμες και συστήματα διαδικτυακής μάθησης, ωστόσο αποτελούν εμπορικές προσφορές και είναι πολύ ακριβά, είπε ο Tegge, και επομένως δεν προσφέρονται για τους άνεργους νοτιοευρωπαίους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα Academy Cube θα ξεκινήσει με 15-20 φοιτητές από όλη την Ευρώπη, ειδικά από το Νότο.

«Η λογική του προγράμματος Academy Cube έχει γίνει κατανοητή από την Κομισιόν. Θα είναι η δέσμευσή μας προς τον Μεγάλο Συνασπισμό της ΕΕ για τις Ψηφιακές Θέσεις Εργασίας. Προσκαλούμε τις άλλες εταιρείες, πανεπιστήμια, γραφεία εύρεσης εργασίας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να γίνουν εταίροι στην πρωτοβουλία», είπε.

Νέο εργαλείο αξιολόγησης δεξιοτήτων

Μιλώντας στους ευρωπαίους υπουργούς παιδείας την Παρασκευή (15 Φεβρουαρίου) η Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου παρουσίασε ένα νέο εργαλείο με όνομα «Εκπαίδευση και Δεξιότητες στο Διαδίκτυο», που αποτελεί ένα άλλο σημαντικό μέρος της πρωτοβουλίας.

Αυτό το διαδικτυακό εργαλείο, που αναπτύχθηκε από την Κομισιόν και τον ΟΟΣΑ, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες, τις εταιρείες και τα θεσμικά όργανα να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους για τους ίδιους, τόσο των δυνατοτήτων τους όσο και των αδυναμιών τους.

«Αυτό θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν τα πεδία, όπου μπορούν να επωφεληθούν από την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και έτσι θα βελτιώσουν τις δυνατότητές τους στην αγορά εργασίας», είπε η Βασιλείου.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί παιδείας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ύστερα από πρωτοβουλία της Ιρλανδικής Προεδρίας, για να συζητήσουν ένα έγγραφο εργασίας για την εκπαίδευση και τις δεξιότητες για την απασχόληση.

Η Ιρλανδία έδωσε αυστηρή προειδοποίηση: καθώς η ΕΕ βιώνει ιστορικά υψηλή ανεργία, «οι δεξιότητες, τα κενά, οι ανεπάρκειες και οι αναντιστοιχίες καθυστερούν την ΕΕ να αναπτύξει την πλήρη δυναμική της στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τα κενά δεξιοτήτων εντοπίζονται συγκεκριμένα σε εκείνους τους τομείς με υψηλή αναπτυξιακή δυναμική: την πράσινη οικονομία, τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και την υγεία.

Η Βασιλείου τόνισε ότι η καλύτερη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κομισιόν.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας και όχι τους τόσο νέους να ζουν και να ευδοκιμούν σε ένα κόσμο που κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πραγματική δυναμική των νέων τεχνολογιών ως ένα νέο μέσο επίτευξης παραδοσιακών εκπαιδευτικών στόχων όπως η αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης και η πρόσβαση σε όλους», υπογράμμισε.

Δείτε το Academy Cube ΕΔΩ

Πηγή: euractiv.gr