Με επιστολή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας τον καλεί να παρέμβει προσωπικά και να αντιμετωπίσει το θέμα της φορολόγησης των Ελληνοαυστραλών στην Ελλάδα.

938233Την ίδια στιγμή η ομογένεια αντιδρά και κινητοποιείται για το θέμα αυτό, όπως προέκυψε και από μαζική, ανοιχτή συνάντηση που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Στη συγκέντρωση αυτή εντύπωση προκάλεσε η δήλωση της γενικής προξένου Ελένης Λιανίδου που είπε στους ομογενείς: «Θέλω να στείλετε μήνυμα σε αυτούς που σας κάνουν τις φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα ότι, προς το παρόν, δεν θα στείλετε κανένα χαρτί μέχρι νεωτέρας. Αν σας ρωτήσουν γιατί, θα τους πείτε γιατί έτσι μας είπε η πρόξενος. Και αν μέχρι τότε δεν έχει λυθεί το ζήτημα δηλαδή μέχρι 30 Μαρτίου θα πάρουμε και άλλη παράταση, μέχρι 30 Ιουνίου» είπε η κ. Λιανίδου.

Στην επιστολή της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα: «Παρακολουθούμε καθημερινά τις προσπάθειες αλλαγής της δύσκολης κατάστασης και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι οι απόδημοι Κρήτες, έστω και εάν ευρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά, θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται και να βοηθούν την Ελλάδα με όλες τους τις δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί Ελληνο-Αυστραλοί, επιθυμούν να αγοράσουν ή να διατηρήσουν κάποιο ακίνητο στην Κρήτη ή την Ελλάδα, για λόγους συναισθηματικούς, επενδυτικούς κλπ. Συγχρόνως, κάποιοι ενδιαφέρονται για εισαγωγές Κρητικών/Ελληνικών προϊόντων στην ήπειρό μας για εγχώριο εμπόριο, αλλά και ως βάση διεισδύσεως στις αγορές της Ασίας με τις οποίες η Ωκεανία συνέγγυται. Επίσης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κάθετες παραγωγικές-τυποποιητικές εξαγωγικές μονάδες στην Κρήτη/Ελλάδα με κεφάλαια και τεχνογνωσία από υποψήφιους επενδυτές εδώ, όπου ανθεί η αγροτική παραγωγή και η εμπορική της εκμετάλλευση. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και λόγω των διεθνών οικονομικών συγκυριών και λόγω επιθυμίας βοηθείας προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, η αύξηση των εμπορικών σχέσεων Αυστραλίας-Ελλάδας είναι γνωστό ότι υποστηρίζεται και από το Αυστραλιανό Κράτος και από τους ελληνοαυστραλιανούς εμπορικούς φορείς, επιχειρηματικά συμβούλια, ενώσεις επαγγελματιών κλπ.

Δυστυχώς, καταλυτική τροχοπέδη σε όλα τα πιο πάνω σχήματα είναι η έλλειψη Διμερούς Συμβάσεως Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδος – Αυστραλίας.

Είναι λογικά και οικονομικά παράλογο να γίνει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα στην Αυστραλία, όταν το ίδιο κέρδος θα φορολογηθεί δύο φορές. Παρ’ ότι τέτοιες Συμβάσεις υπάρχουν με δεκάδες άλλα κράτη στα οποία ζουν έστω και ελάχιστοι Έλληνες, με την Αυστραλία -όπου οι Έλληνες αριθμούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες- δεν έχει υλοποιηθεί από καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα αυτό, τον τελευταίο καιρό μεγιστοποιήθηκε με την εφαρμογή του ν.

3943/2011 και της Πολ 1217/17.12.2012, σύμφωνα με το οποίο ζητήθηκε από τους κατοίκους εξωτερικού να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ελληνική φορολογική αρχή τις εγχώριες (Αυστραλιανές) φορολογικές τους δηλώσεις, ή βεβαιώσεις κ.ά. με “apostile” και προφανώς μεταφρασμένες νομίμως στα Ελληνικά κλπ, αντί να μπορούν να υποβάλλουν το απλό «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας», το οποίο απαιτείται για τους κατοίκους χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει σχετική Σύμβαση.

Η διαφοροποίηση αυτή δημιουργεί: 1. Σύγχυση, για τα απαιτούμενα προς υποβολήν δικαιολογητικά, ιδίως όταν λόγω χαμηλού εισοδήματος (για την σύνταξη συνήθως δεν υποβάλλεται Αυστραλιανή φορολογική δήλωση) δεν έχουν να προσκομίσουν δήλωση, οπότε καταφεύγουν σε εναλλακτικά δικαιολογητικά για τα οποία συναντούν μεγάλες δυσκολίες εκδόσεώς τους από τις Αυστραλιανές αρχές.

2. Προβληματισμό, ειδικά για τα φορολογικά υποκείμενα προχωρημένης ηλικίας που άφησαν πίσω τους όταν μετανάστευσαν κάποιο, συνήθως ποσοστό εξ αδιαιρέτου στο πατρικό ακίνητο στην επαρχία, ελάχιστης αξίας στις πλείστες των περιπτώσεων.

3. Απορία και δυσφορία για την σκοπιμότητα αποκαλύψεως των εισοδημάτων τους στην Αυστραλία σε άλλη Φορολογική αρχή πέραν της αρμόδιας Αυστραλιανής.

4. Κόπο, χρόνο και χρήμα για τους ομογενείς, ιδίως εκείνους της μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι λαμβάνουν συνήθως πενιχρή σύνταξη και υποχρεούνται να επωμισθούν αμοιβές, για τις υπηρεσίες λογιστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, του αρμοδίου Department of Foreign Affairs and Trade στην Αυστραλία για την επισημείωση “apostile”, μεταφραστών, κλπ.

5. Απογοήτευση γι’ αυτήν την απροσδόκητη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται. Όλα τα πιο πάνω θα άλλαζαν δραστικά με την υπογραφή της Συμβάσεως. Τότε, θα δημιουργείτο το ορθό φορολογικό υπόβαθρο για την προσέλκυση επενδύσεων που τώρα παραμένει ανύπαρκτο και παράλληλα θα αμβλύνονταν και οι πιο πάνω ταλαιπωρίες των συμπαροίκων μας.

Σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε τις πιο πάνω ρυθμίσεις που αφορούν την Ομογένειά μας, η οποία να είστε σίγουρος ότι θα σταθεί πολύτιμος αρωγός στον δύσκολο αγώνα που έχετε κληθεί να δώσετε».

Πηγή: zougla.gr