Τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Έλληνες επιβεβαιώνει η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην χώρα μας, όπως δήλωσε ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

samaras-antwnisΟ κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι ήρθε στην Ελλάδα ως ηγέτης μίας χώρας που θέλησε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν στην ίδια γραμμή κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων και τόνισε ότι η Γαλλία δίνει μαζί μας τον αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη και ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε ότι συζήτησαν με τον κ. Ολάντ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ανεργία, η οποία όπως είπε, στους νέους κοντεύει να φθάσει το «εφιαλτικό 60%».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, η κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τον τουρισμό, ενώ είπε ότι συζήτησαν επίσης για τους εξής τομείς: ενέργεια, κατασκευές, μεταφορές, άμυνα, διαχείριση υδάτινων πόρων.

Είπε ακόμα, ότι η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα στα συστήματα δημόσιας διοίκησης, κτηματολογίου, υγείας, ενώ το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών Και Δανείων θα συμμετέχει στο Αναπτυξιακό Ταμείο επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Σημείωσε δε ότι στο γεύμα με τους γάλλους επιχειρηματίες, αργότερα, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ στους συνδέσμους επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δύο μεγάλους ευρωπαίους εταίρους (Γαλλία και Γερμανία) δεν είναι ανταγωνιστικές και η επίσκεψη τόσο του κ. Ολάντ όσο και της κα. Μέρκελ πριν από λίγο καιρό, δείχνει ότι «οι δύο ισχυρότεροι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία» είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «η διαπίστωση και μόνο ότι η Ελλάδα έχει πάψει αδύναμος, στηρίζει την οικονομία και δίνει ελπίδες και αποτελεί επιτυχία της Ελλάδος, για όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αλλά χρειαζόταν στήριξη, ενώ υπογράμμισε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» και «πρέπει να το δείξουμε με τη συμμετοχή μας στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε τους άρρηκτους, όπως είπε, δεσμούς των δύο χωρών και αναγνώρισε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες όπως η Ελλάδα, για αυτό «πρέπει να της δώσουμε κάθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της».

Επανέλαβε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι επίσης η ενίσχυση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα είναι παρούσες στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.

Είπε ακόμα ότι ήρθε για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας και όχι για να πουλήσει εξοπλισμούς.

 

Πηγή:skai.gr