Παρουσιάζοντας τους Great Society αναφέραμε ότι δημιουργήθηκαν παρακολουθώντας μια συναυλία των Jefferson Airplane. Ας ακούσουμε λοιπόν σήμερα τους Airplane στο πλέον σημαντικό τους έργο το “Surrealistic Pillow”, που μάλλον ξεχωρίζει από το σύνολο των ψυχεδελικών L.P. που βγήκαν στο San Francisco την τριετία 1966-1968.

slides2Το πρώτο τους L.P. το 1966 με τραγουδίστρια την Signe Anderson ήταν το “Takes Off” που ναι μεν είχε μέτρια εμπορική επιτυχία (ως το Νο.128 του Billboard) όμως είχε δυο-τρία αξιόλογα δείγματα που έδειχναν τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Προσωπική μου προτίμηση, που ακούμε τώρα είναι το “It’s No Secret”.

Οι Jefferson Airplane είχαν ιδρυτικά μέλη τους Μarty Balin (vocals) και Paul Kantner (guitar, vocals). Toυς πλαισίωσαν στο αρχικό τους σχήμα το 1965 και οι Jorma Kaukonen (guitar, vocals), Bob Harvey (bass), Skip Spence (drums) και η Signe Anderson (vocals). Μετά την κυκλοφορία του “Takes Off” η Αnderson αποχώρησε λόγω εγκυμοσύνης όπως επίσης και ο Ηarvey. Τις θέσεις των πήραν οι Grace Slick και ο Jack Casady. H Grace Slick πρόσφερε και δύο κλασσικά τραγούδια από το προηγούμενο συγκρότημά της τους Great Society, που έγιναν αμέσως top 10. Το πρώτο ήταν το “Somebody To Love”.

http://www.youtube.com/watch?v=YIkoSPqjaU4

To 2o κλασσικό τραγούδι που πρόσφερε η Grace Slick όταν ενώθηκε με τους Jefferson Airplane ήταν το “White Rabbit”, που αναφερόταν στο LSD και ήταν εμπνευσμένο από την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Και αυτό το κομμάτι όπως και το “Somebody To Love” έγιναν οι ύμνοι της γενιάς των hippies, παραμένουν αξεπέραστα και ότι και αν έκαναν οι Airplane και αργότερα οι Starship τις επόμενες δεκαετίας, δεν ηχογράφησαν κάτι ισάξιο των δύο αυτών κομματιών. Ας τους απολαύσουμε επί σκηνής στο “White Rabbit”.

Tελευταίο τραγούδι από τους Jefferson Airplane μια όμορφη μπαλάντα του Μarty Balin που τραγουδάει και ο ίδιος το “Today”, πάντα από το κορυφαίο L.P. τους “Surrealistic Pillow” στα 1967. Δεν θα αναφερθώ στα υπόλοιπα L.P. που κυκλοφόρησαν τα διάφορα μέλη του συγκροτήματος αργότερα είτε σαν Airplane, σαν Starship ή σαν Hot Tuna. Είχαν και αλλαγή ντράμερ, αφού ο Skip Spence πήγε στους Μοby Grape και στη θέση του ήλθε ο Spencer Dryden.

Πηγή: allaboutmusic.gr

Επίσης σε ηχογραφήσεις τους συμμετείχαν τα επόμενα χρόνια ονόματα όπως οι Jerry Garcia, David Crosby & Graham Nash. Kάτι που αξίζει να αναφέρουμε κλείνοντας είναι ότι αγοράζοντας ένα κτήριο στη Fulton Street 2400, το μετέτρεψαν σε ένα είδος «μουσικού κοινοβίου», γύρω από το οποίο συσπειρώθηκαν δεκάδες μουσικοί και γκρουπ. Μέχρι και ο Μάνος Χατζιδάκις έζησε εκεί για μερικούς μήνες, στο διάστημα της ολιγοετούς αυτοεξορίας του στην Αμερική.