Μόλις ένας στους τρεις Βρετανούς θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive για τους Financial Times.

cameron_10Σε περίπτωση που διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, 50% των βρετανών θα ψήφιζε «έξοδο» από την ΕΕ και 33% «παραμονή», ενώ 17% είναι ουδέτερο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που αναμένεται να προκαλέσουν συναγερμό στους φιλοευρωπαϊκούς κύκλους, δείχνουν ότι τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στο Λονδίνο αυξάνονται.

Στο διάγγελμά του ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron υποσχέθηκε στο βρετανικό λαό να διεξάγει δημοψήφισμα το 2017. Η υπόσχεση ενός δημοψηφίσματος τυγχάνει της στήριξης του εκλογικού σώματος, με το 50% να στηρίζει την απόφαση και μόλις 21% να αντιτίθεται.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επίσης είπε ότι θα είναι σε θέση να πείσει την κοινή γνώμη για τα πλεονεκτήματα της παραμονής στην ΕΕ, εφ ‘όσον μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση Λονδίνου Βρυξελλών.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι από όσους τάχθηκαν υπέρ της «εξόδου», μόνο το 12% είπε θα άλλαζε «σίγουρα» την άποψή του εάν υπάρξει επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση. Το 47% απάντησε «ναι, πιθανώς» στην ιδέα να αλλάξουν εν συνεχεία την ψήφο τους. Ωστόσο το 41% αυτών που θέλουν την Βρετανία εκτός ΕΕ είπε ότι «σίγουρα δεν θα αλλάξει» γνώμη.

Πηγή: euractiv.gr