Μια πρόσφατη επίσκεψη μου στη λαϊκή αγορά της Βέροιας, με έκανε να εντυπωσιαστώ αλλά και να αναρωτηθώ πόσο τελικά η κρίση έχει αλλάξει τη νοοτροπία του κόσμου.Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα την λαϊκή της Βέροιας ήταν προ 3 ετών και αποτελούσε μια κλασσική λαϊκή αγορά, με τα ζαρζαβάτια της, τα μπαχαρικά της, τα είδη οικιακής χρήσης της και τώρα περίπου 3 χρόνια μετά η λαϊκή αγορά μόνο παζάρι δεν θυμίζει…

Θυμίζει εμπορικό κέντρο με «υπαίθρια» εμπορικά καταστήματα, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πραγματικά εμπορικά μαγαζιά και φυσικά τα κινέζικα μαγαζάκια που ένα φεγγάρι τα έβρισκες σε κάθε γωνία (και ευτυχώς έπιασε και αυτούς η κρίση αλλιώς θα είχαν αγοράσει και θα είχαν πουλήσει και εμάς), θυμίζει ακριβώς ένα υπαίθριο λίγο πιο λαϊκό “Mall” όπως συνηθίζεται σήμερα να αποκαλείται το εμπορικό κέντρο, το οποίο εκτός του ότι έχει να προσφέρει ποικιλία ειδών (παπούτσια, τσάντες, ζώνες, μπλούζες, παντελόνια, μπουφάν κ.α), όλα αυτά τα προσφέρει σε άκρως δελεαστικές τιμές ή καλύτερα άκρως συμφέρουσες για το εκάστοτε πορτοφόλι.

Η κρίση, λοιπόν, άλλαξε εκτός από το πορτοφόλι μας, και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτό δεν μπορώ να πω ότι δεν με χαροποιεί, ίσα ίσα επιτελούς δεν λειτουργούμε ως τα «κορόιδα» που ήμασταν κάποτε, γιατί; Διότι πιστεύαμε ότι αν το πάρουμε από μαγαζί και μάλιστα ακριβά θα είναι καλύτερο και ποιοτικότερο, ανεξάρτητα αν είναι το ίδιο με αυτό της λαϊκής αγοράς και ράφτηκε για παράδειγμα στη Ταϊβάν. Έτσι, λοιπόν το «ότι πληρώνεις παίρνεις» έπαψε να ισχύει εδώ και τρία χρόνια.

Έτσι, λοιπόν, αυτό που αντίκρισα στην λαϊκή αγορά της Βέροιας, μου άρεσε και το επικροτώ. Φυσικά από την παραδοσιακή λαϊκή δεν έλειπαν τα λαχανικά και τα φρούτα αλλά ένα τεράστιο κομμάτι των πάγκων με τα φρούτα έχει αντικατασταθεί από τους πάγκους με τα ρούχα και τα παπούτσια. Τώρα μπορώ να καταλάβω γιατί οι επιχειρηματίες καταστηματάρχες είναι αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι. Αλλά για να είμαστε και ειλικρινής «όλα είναι μόδα» και «ρόδα» και αυτή κάποια στιγμή γυρνάει. Αν περάσει η μόδα αυτή και ξανά επιστρέψουμε στην «καλοστεκούμενη ζωή» μας… τότε και πάλι τα μαγαζιά του κέντρου θα έρθουν στην μόδα.

Συμπέρασμα, όλα είναι κύκλος!

Της Λένας Μαρκογιαννάκη