Πεντακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι προσέρχονται από τις 7.00 το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι πέραν των 22 χιλιάδων. Στο σύνολο των ψηφοφόρων περιλαμβάνονται και 600 Τουρκοκύπριοι.

ekloges_kalpiΟι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Από τους ένδεκα υποψηφίους βασικοί διεκδικητές των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.

Χαμηλότερη η συμμετοχή από τις εκλογές του 2008

Μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι τα στοιχεία για την προσέλευση των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές επιβεβαιώνουν την αρχική πρόβλεψη για χαμηλότερη συμμετοχή σε σύγκριση με τις προεδρικές του 2008. Η συμμετοχή είναι περίπου ανάλογη με εκείνη στις βουλευτικές του 2011.

Συγκεκριμένα η προσέλευση ήταν 38,9% (επί των εγγεγραμμένων) έναντι 48% στις Προεδρικές του 2008 και 39,5% στις βουλευτικές του 2011.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία η συμμετοχή ήταν 39%, έναντι 49% στις προεδρικές του 2008 και 36% στις βουλευτικές του 2011.

Στη Λεμεσό η συμμετοχή ήταν 39,5%, έναντι 46% στις προεδρικές του 2008 και 46% στις βουλευτικές του 2011.

Στη Λάρνακα η συμμετοχή ήταν 42,4%, έναντι 51% στις προεδρικές του 2008 και 39% στις βουλευτικές του 2011.

Στην Αμμόχωστο η συμμετοχή ήταν 37,9%, έναντι 48% στις προεδρικές του 2008 και 35% στις βουλευτικές του 2011.

Στην Πάφο η συμμετοχή ήταν 37%, έναντι 48% στις προεδρικές του 2008 και 40% στις βουλευτικές του 2011.

Άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι υποψήφιοι πρόεδροι.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, έστειλε μήνυμα υπέρβασης των κομματικών γραμμών. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό, σημείωσε ότι «το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας και όχι η σωτηρία κομμάτων και πολιτικών».

Ο κ. Αναστασιάδης, έχοντας δίπλα τα εγγόνια του, χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές, από τις οποίες «θα προκύψει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και το Κυπριακό».

Ο υποψήφιος Σταύρας Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία ως ιστορικό κεφάλαιο για τον τόπο και κάλεσε «όλο τον λαό να συμμετάσχει διά της ψήφου στη συγγραφή της Ιστορίας».

«Σήμερα είναι η ημέρα του κυπριακού λαού να μιλήσει. Σήμερα, με την εκλογική διαδικασία, αρχίζει το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του κυπριακού λαού, το πιο ιστορικό κάλεσμα πρέπει να μας βρει όλους συμμέτοχους, ώστε όταν κοιτάμε πίσω να δούμε ο καθένας τη δική του συνεισφορά» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες με την ψήφο τους κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας» ανέφερε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μερίδα του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι «οι πολίτες είτε θα αποφασίσουν επιστρέφοντας σε πρακτικές του παρελθόντος, σε πρακτικές που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση, ή θα επιλέξουν το νέο, το καινούργιο, προκειμένου η Κύπρος να πάει μπροστά». «Μαζί» σημείωσε «μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία».

Πηγή: zougla.gr