Έξοδο για τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλους και ψαλίδισμα σε μια σειρά από επιδόματα φέρνει η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών.

trapezoipalliloiΤα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω εθελούσιων εξόδων, μακροχρόνιων αδειών και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αναμένουν, σύμφωνα με τα «Νέα», να μειώσουν τους ερχόμενους μήνες το προσωπικό τους κατά περίπου 20%.

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και στις τράπεζες, που ξεκινούν στις 25 Φεβρουαρίου, αναμένεται να μπει μια σειρά από επιδόματα που περιλαμβάνονται στην κλαδική σύμβαση, ενώ ήδη οι αποδοχές έχουν ψαλιδιστεί με τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Κύμα εξόδων

Όσον αφορά τις εθελούσιες εξόδους, στα σκαριά βρίσκονται δύο προγράμματα από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα οποία αφορούν 2.000 και 500 εργαζόμενους αντίστοιχα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά οι τράπεζες στην Ελλάδα απασχολούσαν περισσότερους από 56.000 εργαζόμενους στις αρχές του 2012, ενώ εκτιμάται ότι οι πρόσφατες συγχωνεύσεις αλλά και τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο θα μειώσουν τον συγκεκριμένο αριθμό κατά περίπου 20%.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, στην εφημερίδα κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας, το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου συναντά μεγάλη αποδοχή, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει την Τρίτη προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του.

Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι θετική ανταπόκριση στο πρόγραμμα έχουν δείξει και οι εργαζόμενοι της Eurobank, παρά το γεγονός ότι δεν τους αφορά, ενώ σχετικές κινήσεις αναμένονται και από την Alpha Bank και την Emporiki, καθώς οι δύο τράπεζες απασχολούν αυτήν τη στιγμή περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους.

Η μέθοδος των αδειών

Πέρα, όμως, από τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου, στο συρτάρι των τραπεζών φέρονται να υπάρχουν και εναλλακτικές μέθοδοι μείωσης του προσωπικού, όπως για παράδειγμα οι μακροχρόνιες άδειες.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι φεύγουν από την τράπεζα για τρία έως πέντε χρόνια, παίρνοντας ένα τμήμα του μισθού τους, και έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία στο μεσοδιάστημα. Εντούτοις, δεν προβλέπεται αποζημίωση, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος υλοποίησης για την τράπεζα.

Αναφορικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν μειώσεις στις μισθολογικές ωριμάνσεις που δίνονται με την πάροδο των ετών, αλλά και σε μια σειρά από επιδόματα που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψαλίδι σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα αρχίσει περίπου από το 15%.

Τραπεζικά στελέχη, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα εν λόγω προγράμματα, καθώς θεωρούν ότι η αποψίλωση του κλάδου από 10.000 έμπειρα στελέχη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο των τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πηγή: zougla.gr