Στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ (Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου) έβαλε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Nickolay Mladenov τα αποτελέσματα της έρευνας για τη θανάσιμη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βουλγαρίας το περασμένο καλοκαίρι.

Burgas-Airport-635x357_0Τα αποτελέσματα της έρευνας «δείχνουν» τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μια οργάνωση που δεν βρίσκεται στις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα ακούσουν την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας από τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, την ώρα όπου συνήθως τίθενται προς συζήτηση θέματα πολιτικής συνεργασίας.

Η Βουλγαρία ολοκλήρωσε πρόσφατα την έρευνα για την επίθεση σε λεωφορείο στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς στις 18 Ιουλίου, που στοίχησε τη ζωή σε 5 ισραηλινούς τουρίστες και τον βούλγαρο οδηγό.

Ο υπουργός εσωτερικών της Βουλγαρίας Tsvetan Tsvetanov συνέδεσε στις 5 Φεβρουαρίου την επίθεση με την Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι δύο από τους δράστες της επίθεσης είχαν διασυνδέσεις με την Χεζμπολάχ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, έχει αντιδράσει επιφυλακτικά μέχρι τώρα, χωρίς να κάνει κάποια σύνδεση της Χεζμπολάχ με την επίθεση στο Μπουργκάς, παρά τα πρόσφατα ευρήματα που δείχνουν το αντίθετο. Η Χεζμπολάχ που τυγχάνει της στήριξης του Ιράν δεν βρίσκεται στη λίστα της ΕΕ για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αντίθετες απόψεις για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει τα αποτελέσματα της βουλγαρικής έρευνας και φαίνεται έτοιμη να εξετάσει την προσθήκη της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, βάζοντας το θέμα στην ατζέντα μιας ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Η μυστική ομάδα του Συμβουλίου ονομάζεται «CP 931».

Ωστόσο η Γαλλία παίρνει μια ποιο προσεκτική στάση και φαίνεται να είναι έτοιμη να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της βουλγαρικής έρευνας. Η έρευνα στο μεταξύ έχει επικριθεί και στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να συνδέσει την Χεζμπολάχ με την επίθεση στο Μπουργκάς πριν ολοκληρώσει την έρευνα το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 7 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borissov είπε ότι πήρε την απόφαση να ονομάσει την Χεζμπολάχ μετά την ανακάλυψη DNA σε μια κάρτα SIM στο τόπο της έκρηξης. Ωστόσο δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες.

Στο ερώτημα της EurActiv εάν πιστεύουν πως η Βουλγαρία έχει «αδιάψευστα στοιχεία», οι απαντήσει των ευρωπαίων διπλωματών ποικίλουν. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε διπλωματικά ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την παρουσίαση και τις ενδεχόμενες προτάσεις από τον ίδιο τον βούλγαρο υπουργό.

«Ωστόσο πολλοί από τους συναδέλφους του στο τραπέζι θα ήθελαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Βουλγαρίας θα συνεισφέρουν σε αυτή.

Ένας άλλος διπλωμάτης απέρριψε την προσθήκη της Χεζμπολάχ στη λίστα τρομοκρατών της ΕΕ, λέγοντας ότι το θέμα είναι «στον αέρα» στην πραγματικότητα, αλλά δεν αναφέρθηκε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ την επόμενη Δευτέρα (18 Φεβρουαρίου).

«Δεν είναι ατζέντα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Βουλγαρία δεν έχει αναφέρει το θέμα.

Πηγή: euractiv.gr