Ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του την άλλη εβδομάδα στην ΠΓΔΜ λόγω της πολιτικής διαμάχης στη χώρα, η οποία όπως προειδοποίησε θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

fule_3_0_0Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών στην ΠΓΔΜ μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο από τότε που αναγκάστηκε σε «έξοδο» από τη βουλή από την ασφάλεια του κτηρίου λόγω ενός έντονου καβγά στα τέλη Δεκεμβρίου.

Κατηγορώντας την δεξιά κυβέρνηση για απολυταρχισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούν τώρα να μποϋκοτάρουν τις τοπικές εκλογές στις 24 Μαρτίου.

Ο επίτροπος διεύρυνσης Štefan Füle είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την ΠΓΔΜ για να αξιολογήσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, ωστόσο τόνισε χθες (15 Φεβρουαρίου) ότι η επίσκεψη κρίνεται «ακατάλληλη» αυτή τη χρονική στιγμή.

«Είμαι οργισμένος με την έλλειψη προόδου ώστε να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο», είπε ο επίτροπος σε δήλωσή του. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατάσταση «βάζει σε κίνδυνο» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Διπλωμάτες λένε ότι η έλλειψη προόδου προς την ευρωπαϊκή ένταξη και τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη, τροφοδοτεί δυσαρέσκεια στην ΠΓΔΜ ιδιαίτερα μεταξύ των αλβανών που αποτελούν το ¼ του πληθυσμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν θέσει ως προϋπόθεση για να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο την αναβολή των τοπικών εκλογών μέχρι τις 28 Απριλίου καθώς και τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, θα προχωρήσει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Το κόμμα VMRO-DPMNE του Gruevski έχει απορρίψει και τις δύο προϋποθέσεις.

«Καλούμε τους σοσιαλδημοκράτες να σταματήσουν τους εκβιασμούς και να θέτουν προϋποθέσεις», είπε το VMRO-DPMNE σε δήλωσή του την Παρασκευή. «Τους καλούμε να σταματήσουν να βλάπτουν τη χώρα και να επιστρέψουν στους κρατικούς θεσμούς».

Πηγή: euractiv.gr