O ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ολοκλήρωση της στενότερης οικονομικής συνεργασίας των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

putin_23Την 1η Ιανουαρίου του 2012 τέθηκε σε λειτουργία η Τελωνειακή Ένωση μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν, με την προοπτική, σύμφωνα με τα σχέδια του Κρεμλίνου, να μετασχηματιστεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

«Μήλον της έριδος» για την Ευρασιατική Ένωση μεταξύ Κρεμλίνου και Βρυξελλών, είναι η Ουκρανία. Η Ρωσία προσπαθεί να δελεάσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση μειώνοντας την τιμή φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2008, το οποίο και οδήγησε στην 7ετή φυλάκιση της τότε πρωθυπουργού Yulia Tymoshenko.

Από την άλλη πλευρά η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι μια πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ένωση με τη Ρωσία, το Κίεβο θα πρέπει να παραιτηθεί από το εγχείρημα υπογραφής ξεχωριστής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ.

Ο ρώσος αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις της αμερικανίδας πρώην ΥΠΕΞ Hillary Clinton, η οποία σχολίασε ειρωνικά:

«Θα είναι αυτό που ονομάζεται Τελωνειακή Ένωση, θα αποκαλείται Ευρασιατική Ένωση και όλα αυτά. Ας μην κάνουμε λάθος».

«Πρόσφατα ακούσαμε κάποιες νευρικές και ανοιχτές παρατηρήσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση στον μετασοβιετικό χώρο. Ας τις αποδώσουμε στη συναισθηματική ρητορική αυτών των πολιτικών», είπε ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

«Η περαιτέρω ολοκλήρωση αποτελεί μια εγγενή παγκόσμια διαδικασία», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με απόπειρες παρεμπόδισης της ολοκλήρωσης του μετασοβιετικού χώρου.

«Διάφορες μορφές πίεσης πιθανώς χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών ήπιας ισχύος», υπογράμμισε, κάνοντας έκκληση παράλληλα για στενότερες επαφές με τις χώρες «εταίρους» στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

«Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις, κάθε μορφής πίεση στη Ρωσία, στους συμμάχους και τους εταίρους μας δε θα έχει καμία ανοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή επίθεση στις ΜΚΟ

Δριμεία κριτική άσκησε ο ρώσος πρόεδρος και στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αναφερόμενος σε νόμο που πέρασε πρόσφατα η ρωσική Δούμα και επικρίθηκε έντονα από τη Δύση.

«Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο ή το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους της ρωσικής κοινωνίας συνολικά, όλες αυτές οι δομές [Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις] κυβερνώνται και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό», είπε ο ρώσος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει θεσπίσει συγκεκριμένο σύστημα για τη λειτουργία των ΜΚΟ στη χώρα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε πρόσφατα, οι ΜΚΟ με πολιτική δραστηριότητα και που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν σε 2ετείς εκθέσεις τους τις δραστηριότητές τους καθώς και να διεξάγεται ετήσιος οικονομικός έλεγχος. Ακόμη, θα υπαχθούν στη λίστα των «ξένων πρακτόρων», που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένες να βάζουν πάντα «ένδειξη ξένου πράκτορα» σε οποιοδήποτε υλικό δημοσιεύουν.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το νόμο, μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 χρόνια καθώς και πρόστιμα ύψους 7,519 €. Τέλος, όποια ΜΚΟ λάβει χρηματοδότηση από το εξωτερικό που ξεπερνά τα 5,700 €, θα πρέπει να το γνωστοποιεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί της ΜΚΟ στη Ρωσία ως «προκάλυμμα» για να προκαλέσει πολιτική αλλαγή.

Πηγή: euractiv.gr