Στην Ευρωβουλή στηρίζονται πλέον οι οικολόγοι προκειμένου να περάσουν οι «πράσινες» προτάσεις της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2014-2020.

cap_0_0Η ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα ψηφίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική στις 12 Μαρτίου και οι οικολόγοι ελπίζουν σε μια αλλαγή της πορείας μετά την απόφαση της επιτροπής γεωργίας της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να στηρίξουν την αποδυνάμωση κάποιων «πράσινων» προτάσεων της Κομισιόν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο έχει ψήφο στην διαμόρφωση της ΚΑΠ και τις συνολικές δαπάνες της ΕΕ από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009.

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ και την Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής ότι «άνοιξαν την πόρτα για ήπια πράσινα μέτρα» στην ΚΑΠ και τόνισαν ότι «η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα είναι αποφασιστική».

Ο Sébastien Godinot, οικονομολόγος στο τμήμα ευρωπαϊκής πολιτικής της WWF, επίσης είπε ότι οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ αντικαθιστούν τις εντολές με προαιρετικά μέτρα και εξαιρέσεις που υπονομεύουν τις περιβαλλοντικούς νόμους.

«Στο πλαίσιο της δημοκρατίας… είναι σωστό τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας να αποφασίζουν σχεδόν μόνα τους για το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού- σχεδόν 400δις €;», διερωτήθηκε.

Εξαιρέσεις για τους μικρούς αγρότες

Δεχόμενη τις πιέσεις κάποιων αγροτικών ενώσεων και μερικών κρατών μελών, η Επιτροπή ψήφισε εξαιρέσεις μικρών αγρών από τους λεγόμενους πράσινους κανόνες, καθώς και οι καλλιεργητές οι οποίοι πληρούν προγράμματα περιβαλλοντικής πιστοποίησης των επιμέρους κρατών μελών.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή της Ευρωβουλής, οι αγρότες με λιγότερα από 10 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης απαλλάσσονται ενώ όσοι έχουν 10-30 εκτάρια μπορούν να αιτηθούν για να απαλλαχθούν. Σύμφωνα με την Ευρωβουλή, οι εξαιρέσεις θα έχουν εφαρμογή στο 82% των ευρωπαίων αγροτών.

Αντίθετα η Κομισιόν είχε προτείνει να απαλλαχθούν μόνο οι βιοκαλλιεργητές από τους πράσινους κανόνες.

Η πρόταση της Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2011 για την ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020, επεδίωξε να ενισχύσει την περιβαλλοντική προστασία μέσω υποχρεωτικών προτύπων για σχεδόν όλους τους αγρότες. Οι προτάσεις περιελάμβαναν μια αμφιλεγόμενη πρόταση σύνδεσης του 30% των άμεσων πληρωμών με τη συμμόρφωση με τα πράσινα μέτρα, καθώς και διατήρηση του 7% της γης τους ως «περιοχών οικολογικής εστίασης».

Παρόλο που στην αρχή αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Κομισιόν χαρακτηρίζοντάς την «δειλή», τώρα την προτιμούν συγκριτικά με την πρόταση της επιτροπής γεωργίας της Ευρωβουλής.

Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στην EurActiv την Τετάρτη (13 Φεβρουαρίου) ο επίτροπος Cioloş αποκάλεσε τα πράσινα μέτρα «υψηλής σημασίας για να διατηρηθεί μια καλή ισορροπία εντός των αγροτικών οικοσυστημάτων. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή διαχείριση νερού, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, για την καταπολέμηση της διάβρωσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς και για τη διατήρηση των φυσικών τοπίων. Η ΚΑΠ πρέπει να τα λάβει αυτά υπόψη και να τα προστατέψει».

Οι αγροτικές ενώσεις ωστόσο, είχαν καλέσει τους ευρωβουλευτές να κάνουν πιο ευέλικτη την πρόταση, αντικαθιστώντας για παράδειγμα τα υποχρεωτικά πράσινα μέτρα με επιλογές, επιτρέποντας στους αγρότες να εξαιρούνται συλλήβδην.

«Δίαιτα» για την ΚΑΠ

Παράλληλα, οι αγροτικές ενώσεις αγωνίστηκαν –ανεπιτυχώς- κατά των μειώσεων στις δαπάνες της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020.

Στις 8 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν έναν προϋπολογισμό λιτότητας που θα μειώσει τις συνολικές δαπάνες στους αγροτικούς και φυσικούς πόρους κατά 11.3%, από τα 420δις € για την περίοδο 2007-2013 στα 373€ δις την περίοδο 2014-2020. Οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες θα μειωθούν από τα 337€ δις στα 278€ δις, μια πτώση 17.5%.

Ωστόσο παρά τις μειώσεις, η ΚΑΠ παραμένει το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης στην ΕΕ.

Οι ηγέτες πρότειναν επίσης για πρώτη φορά, να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να μπορούν να μετακινούν κονδύλια από το ταμείο της ΚΑΠ για την αγροτική ανάπτυξη στον πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό των άμεσων πληρωμών προκειμένου να βοηθούν περαιτέρω τους αγρότες.

Πηγή: euractiv.gr