Ικανοποίηση εκφράζεται από τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Ιταλίας, Ελλάδας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ως μέρος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα συνδέει την ΕΕ με την πλούσια σε κοιτάσματα περιοχή της Κασπίας.

P022510002202-542733Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας υπέγραψαν χθες (13 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα μια τριμερή συμφωνία, που προβλέπει δέσμευση των τριών για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ.

Ο αγωγός ΤΑΡ, μήκους 520 χλμ., θα ξεκινά την πορεία του από τη Θεσσαλονίκη, διασχίζοντας την Αλβανία, πριν βυθιστεί στον πυθμένα της Αδριατικής για 115 χλμ., έως το Brindisi της Ιταλίας και είναι σχεδιασμένος να επεκτείνει τη δυνατότητα μεταφοράς αερίου από 10 σε 20 δις κυβικά μέτρα ετησίως. [Δείτε τον χάρτη]

Η συμφωνία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν για την έγκαιρη παράδοση και αποτελεσματική λειτουργία του αγωγού. Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του αγωγού ΤΑΡ Michael Hoffmann, είπε ότι η υπογραφή αποτελεί την τελευταία υψηλού επιπέδου διεθνή πολιτική συμφωνία, «σημαντική» για την διαδικασία επιλογής της Κοινοπραξίας Shah Deniz.

Δύο σχεδιαζόμενοι αγωγοί, ο ΤΑΡ και ο Nabucco West, ανταγωνίζονται για το φυσικό αέριο του πεδίου Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Nabucco West έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα μέσω της Βουλγαρίας, στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, και θα καταλήγει στον κόμβο Baumbarten κοντά στη Βιέννη [Δείτε το χάρτη].

«Ο αγωγός ΤΑΡ είναι καθοριστικός για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου Ιταλίας και Ελλάδας καθώς και για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αλβανία και δυνητικά σε άλλους γείτονες της Ενεργειακής Κοινότητας. Θα μπορούσε να είναι το πρώτο στοιχείο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που έχει ως στόχο να συνδέει άμεσα την ΕΕ με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου της περιοχής της Κασπίας», είπε ο επίτροπος ενέργειας Oettinger.

Πηγή: euractiv.gr