Στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Image tap_pipeline.jpgΌπως είπε, θα καταστήσει τη χώρα μας ισχυρό ενεργειακό κρίκο και χώρα πρώτου ενεργειακού προορισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ θα δημιουργήσει άμεσα 2 χιλιάδες θέσεις εργασίας και επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Διευκρίνισε ότι το καλοκαίρι η κοινοπραξία των εταιρειών στο Αζερμπαϊτζάν θα επιλέξει ανάμεσα στον αγωγό TAP και το Ναμπούκο, ποιο είναι το πιο συμφέρον έργο, προκειμένου να υπάρχει δεύτερη δίοδος ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαιτζάν δήλωσε ότι στο τέλος του Μαρτίου θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις από τη χώρα και θα επιλέξουν ως το καλοκαίρι ποιο από τα δύο ενεργειακά σχήματα, του αγωγού TAP ή του Ναμπούκο θα μεταφερει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δηλώσεις στήριξης διατύπωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας και ο Αλβανός αντιπρόεδρος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως είπε, πρέπει να περιμένουμε πρώτα να εγκριθεί η κατασκευή του το καλοκαίρι, καθώς έχει ανταγωνιστή τον αγωγό Nabucco West που θα μεταφέρει αέριο στην κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η επιλογή έχει γεωπολιτική σημασία, καθώς εφόσον εγκριθεί ο TAP ανοίγει το νότιο ενεργειακό ευρωπαϊκό διάδρομο μεταφέροντας μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι αν ενταχθεί η χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη, θα αποκτήσει λόγο στο ενεργειακό γίγνεσθαι δίνοντας δυνατότητα να παράγει και το δικό της αέριο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αναμένεται να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Πηγή: skai.gr