Έκκληση για συντονισμένη δράση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για τον υπολογισμό της δύναμης του Ευρώ και την αποφυγή ζημίας κατά τη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης, έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Hollande. Η πρόταση του Γάλλου δεν εκλήφθηκε πολύ ζεστά από τους υπουργούς της ευρωζώνης, που τόνισαν ότι οι αγορές θα αποφασίσουν την αξία του ευρώ.

hol_5Ο François Hollande έκανε λόγο για πολιτική παρέμβαση στη συναλλαγματική πολιτική όταν μίλησε για μεσοπρόθεσμο στόχο για την αξία του ευρώ, μια κίνηση για την πρόσφατη ανατίμησή του.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Pierre Moscovici επανέλαβε το μήνυμα Hollande στους εταίρους της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, και έκανε έκκληση για «ισχυρή δράση», ωστόσο φαίνεται ότι πήρε λίγη στήριξη. Οι υπουργοί της ευρωζώνης είπαν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί από τους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των G20 (20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο) στη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Πρέπει πραγματικά να λάβουμε ισχυρή δράση σε διεθνές επίπεδο για τη σταθερότητα και εν συνεχεία να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία αλλά με συντονισμένο τρόπο», είπε ο Moscovici σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς τι είδους μορφή θα μπορούσε να πάρει μια παρέμβαση, είπε: «Αυτό, για να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχει να κάνει με πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα….. ή να γίνει ένας νομισματικός πόλεμος».

Η ενίσχυση του ευρώ αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, δύο χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς το Βερολίνο αρνείται να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των κυβερνήσεων στη διαχείριση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 13% έναντι του δολαρίου από τότε που άγγιξε το $1.21 τον περσυνό Ιούλιο.

Η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει την πρωτοβουλία Hollande και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schäuble είπε στις Βρυξέλλες ότι «οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν πρέπει να χειραγωγούνται, και η πολλή ευελιξία επίσης είναι επικίνδυνη».

Πηγή: euractiv.gr