Τρία σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης του Δήμου Βέροιας, αυτά είναι το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού της Φυτειάς, αντικατάσταση αγωγών ύδευσης από Πανόραμα έως τη δεξαμενή του Πρ. Ηλία, το εξωτερικοό αγωγό ύδρευσης από συμβολή αγωγών Αγκάθι και Λεονταρία έως οικισμό Κάτω Βερμίου (Σέλι).

deyav_veriasO συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.828.577,24.ευρώ, και εντάχθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΔΕΥΑ Βέροιας στο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα εντάσσονται ” στον Άξονα Προτεραιότητας 07 – Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μακεδονία – Θράκη και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης τα έργα:

1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΦΥΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το αντικείμενο του έργου αφορά:

• την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού και τον χωρισμό του σε υψομετρικές ζώνες αφού η υψομετρική διαφορά του μέγιστου και του ελάχιστου υψομέτρου εντός του οικιστικού ιστού είναι ίση με 87 m. Για το λόγο αυτό το δίκτυο χωρίζεται σε δύο ζώνες υψηλή (Υ) και χαμηλή (Χ),

• την τοποθέτηση δικλείδων απομόνωσης, αεροεξαγωγών, εκκενωτών και μειωτή πίεσης στο δίκτυο και την κατασκευή των αντίστοιχων φρεατίων,

• την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και

• την κατασκευή παροχών ύδρευσης.

Αντικείμενο υποέργου αποτελεί και η αρχαιολογική έρευνα, παρακολούθηση και πιθανή ανασκαφή κατά την διάρκεια υλοποίησης του παραπάνω έργου ενώ το συνολικό μήκος του προς κατασκευή δικτύου είναι περίπου 8.359 m.

Όλοι οι αγωγοί που θα τοποθετηθούν είναι από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), 10 atm, διαμέτρου Φ63, Φ90, Φ110, Φ125, Φ140, Φ160 και Φ180.

Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 715,853.66 ευρώ η δε χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 12 (μήνες)

2. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΡ. ΗΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Από την δεξαμενή Πανοράματος ξεκινούν δύο αγωγοί οι οποίοι τροφοδοτούν την δεξαμενή Προφήτη Ηλία για την ύδρευση της πόλης της Βέροιας. Ένας πιεζομετρικός αγωγός από πλαστικό διαμέτρου Φ400mm και ένας πιεζομετρικός αγωγός από αμίαντο διαμέτρου Φ150mm, ο οποίος υδροδοτεί και τις οικίες της περιοχής Πρ. Ηλία.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αντικατάσταση των υφιστάμενων εξωτερικών αγωγών ύδρευσης από την δεξαμενή Πανοράματος Βέροιας μέχρι την δεξαμενή Προφήτη Ηλία της πόλης Βέροιας, με σωλήνες πολυαιθυλενίου HDPE 3ης γενιάς 16ΡΝ και 20 ΡΝ καθώς και η διαστασιολόγηση και κοστολόγηση των.

Από την δεξαμενή Πανοράματος και μέσω δύο αγωγών HDPE, 3ης γενιάς θα μεταφέρεται το πόσιμο νερό στη δεξαμενή Προφήτη Ηλία. Ειδικότερα κατασκευάζεται ένας πιεζομετρικός αγωγός ΠΙΕΖ Α-Β-Γ διαμέτρου Φ400mm, μήκους 1.805,00m και ένας πιεζομετρικός αγωγός ΠΙΕΖ Α-Β-Δ διαμέτρου Φ200mm, μήκους 1.545,00m.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αρχαιολογική έρευνα, παρακολούθηση και πιθανή ανασκαφή κατά την διάρκεια υλοποίησης του ενώ η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 720.000,00 ευρώ η δε χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 12 (μήνες)

3. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΓΩΓΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΓΚΑΘΙ ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΑ ΕΩΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΤΩ ΒΕΡΜΙΟΥ (ΣΕΛΙ) ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η υδροδότηση του οικισμού Κάτω Βερμίου εξασφαλίζεται κατά ένα μέρος από τις υφιστάμενες πηγές “Αγκάθι” και “Λιοντάρια” που υδροδοτούν τη δεύτερη δεξαμενή του οικισμού με άντληση. Από τις πηγές “Αγκάθι” και “Λιοντάρια” ξεκινούν χαλύβδινοι πιεζομετρικοί αγωγοί διαμέτρου Φ140mm και μήκους 3.257m και 7.422m αντίστοιχα, οι οποίοι συμβάλουν στη θέση του φρεατίου. Από εκεί και μέσω χαλύβδινου πιεζομετρικού αγωγού διαμέτρου Φ140mm και μήκους 4.634m το νερό μεταφέρεται μέχρι τη θέση του υφιστάμενου αντλιοστασίου. Εν συνεχεία και μέσω καταθλιπτικού χαλύβδινου αγωγού διαμέτρου Φ120mm για μήκος 3.741m και πλαστικού καταθλιπτικού αγωγού διαμέτρου Φ140mm και μήκους 1.750m, το νερό μεταφέρεται μέχρι τη θέση της υφιστάμενης δεξαμενής, χωρητικότητας 500m3.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αντικατάσταση των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμού Κάτω Βερμίου Βέροιας με σωλήνες πολυαιθυλενίου HDPE 3ης γενιάς 16, 20 και 25 ΡΝ και του εξοπλισμού του ενδιάμεσου αντλιοστασίου, καθώς και η διαστασιολόγηση και κοστολόγηση των.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αρχαιολογική έρευνα, παρακολούθηση και πιθανή ανασκαφή κατά την διάρκεια υλοποίησης του ενώ η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 1.392.723,58 ευρώ η δε χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 12 (μήνες)

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βέροιας κ. Δημήτριος Δάσκαλος μετά την παραπάνω ένταξη της χρηματοδότησης των τριών ζωτικής σημασίας έργων στο ΕΣΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων « Στόχος μας είναι, όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, οι κάτοικοι στην πόλη και σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες να καταναλώνουν καθαρό νερό χωρίς να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί μέρα με τη μέρα δικαιώνονται οι αγώνες μας. Με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, συστηματικότητα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες πετύχαμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.»