Την πλειοψηφία και την μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας “Ενεργοί Πολίτες” Γιάννης Αγγέλογλου, τονίζοντας πως έχουν στην ουσία ενώσει τις δυνάμεις μου, πολλές φορές με μη ηθικές μεθόδους.

aggeloglouΔιαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του κ. Αγγελογλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Δευτέρα 11/2/2013, όπου – μεταξύ άλλων – κάνει αναφορά στο θέμα των “ημέτερων” διορισμών στον Δήμο Βέροιας:

Βέροια 11.2.2013

Κύριε πρόεδρε (σ.σ.: του Δημοτικού Συμβουλίου)

Στις μέρες της κρίσης, δεν διασαλεύεται μόνο η σταθερότητα της καθημερινότητας αλλά αναδεύεται κι η γλωσσική ιδιολεξία η οποία αναζητεί νέες εκφράσεις προκειμένου να περιγράψει τις πρωτοφανείς αγωνίες που βιώνουμε. Είμαι σίγουρος ότι διατηρείτε το πολιτικό σας αισθητήριο σε εγρήγορση, ώστε να επιτρέψετε τις σκέψεις που ακολουθούν να κατανοηθούν χωρίς να με διακόψετε, ακόμη κι αν σταθώ να πάρω μια αναπνοή ή να πιω λίγο νερό.

Στο προηγούμενο συμβούλιο εισήχθη από τη Δήμαρχο, ως πρόταση και ως πρόσκληση, η συνεργατική ευχέρεια μεταξύ των παρατάξεων. Εμείς κατακρίναμε τον όρο, παραπέμπτει στο απεργάζομαι και στο κατεργάζομαι και επειδή η πολιτική δεν είναι και η αθωότερη των διαλογικών διελκυστίνδων, παραπέμπει δυστυχώς και στην πολιτική κατεργαριά ενίοτε, όχι σε μας, αλλού, οπότε θεωρήσαμε περισσότερο δόκιμο τον όρο θετική συνέργεια.

Εν πάσει περιπτώσει ας στοχαστούμε, λοιπόν πάνω σ΄ αυτήν την πρόταση για συνεργασία, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε ανεπιφύλακτα ότι το αξιότιμο δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι μόνο το κορυφαίο όργανο της λειτουργίας της Δημοκρατίας στο Δήμο μας, και δεν συνεδριάζει μόνο και μόνο για να εγκρίνει κανονιστικές προτάσεις και αποφάσεις για την αγορά λαμπτήρων ή την αντικατάσταση κάδων απορριμμάτων, αλλά είναι το συμβούλιο εκείνο, όπου συζητιούνται και προάγονται έννοιες όπως η Δημοκρατία, η ευθύνη, ο σεβασμός στους νόμους, η διαφάνεια… Κυρίως όμως είναι ο διαλεκτικός εκείνος τόπος όπου συντελείται ο κοινοβουλευτικός, λεγόμενος, έλεγχος.

Στην αρχή ελπίσαμε ότι η κυρία Δήμαρχος απηύθυνε την έκκλησή της για συνεργασία, όχι για τις θεατρικές ρητορικές της ανάγκες, αλλά για ν΄ ακούσει, μέσα στην αμηχανία της και στην απελπιστική κατάρρευση των ιδεών, σχεδιασμών και των έργων της παράταξή της, επιτέλους κάποια πρόταση. Σκεφτήκαμε ακόμη ότι ήταν μια προσπάθειά της να κατευνάσει τις σπασμωδικές αντιπολιτευτικές εξάρσεις, της μείζονος αντιπολίτευσης. Κάτι σαν ανακωχή και αισθανθήκαμε θυμηδία. Η μείζων αντιπολίτευση είναι το δεξί της χέρι. Το αποδεικνύω. Είναι δυνατόν να μην ψηφίζετε την πρόταση να καταγράφεται η φωνή σας σε ηχητικά αρχεία τη στιγμή που δεν δακτυλογραφούνται πρακτικά; Δεν θέλετε να μαθαίνει ο πολίτης τι λέτε; Πραγματώθηκε εθιμικά, η συνεργασία, μισοί και μισοί ένθεν κακείθεν δεν το ψηφίσατε. Αν δεν θέλετε να μαθαίνουν οι πολίτες τι λέτε στα δημοτικά συμβούλια, έχετε ήδη τα 4/5. Ψηφίστε να γίνονται οι συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και απαλλάξτε και τους δημοσιογράφους από ανώφελες δακτυλογραφήσεις αφού έτσι τις θεωρείτε. Άρθρο 5 Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού συμβουλίου.

Αν επιχειρούσαμε να αναπαραστήσουμε γεωμετρικά, γραμμικά ας πούμε, τη σχέση ηθικό –νόμιμο και είχαμε δεχθεί ότι δεν ταυτίζονται, μια απόσταση μεταξύ τους κι ένα σημείο ανάμεσα, θα ήταν η θέση μας απέναντι στα πράγματα. Αν θέλαμε να την παραστήσουμε στην επιφάνεια θα έπρεπε να δεχθούμε και τα αντίθετά τους και το σημείο της θέσης μας ανάλογα με την απόστασή που διατηρούμε. Η αναπαράσταση στο χώρο προϋποθέτει πέντε σημεία που σχηματίζουν μια πυραμίδα. Τοποθετηθείτε λοιπόν με την ησυχία σας. Δεν ξέρω αν βρίσκεστε κοντά στο νόμιμο, αλλά εις ότι αφορά το ηθικό απέχετε παρασάγγας χωρίς να πλησιάζετε ιδιαίτερα το νόμιμο οπότε η νομιμότητά σας είναι νομιμοφανής. Σας το αποδεικνύω: Σας φαίνεται ηθικό να ψηφίζετε τροποποίηση του προϋπολογισμού για να πληρωθούν υπάλληλοι της αναπτυξιακής του Δήμου, που μόλις δεκαπέντε μέρες πριν, διαλύσατε, και για τους οποίους παρά τις παρατεταμένες ερωτήσεις μας, κάποιος από τους τέσσερις ορισθέντες προέδρους της, από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, που ποτέ δεν ανέλαβαν, αλλά διετέλεσαν αχυράνθρωποι και μαριονέττες του ισόβιου προέδρου ε, Παυλίδη, ψέλλισε την ύπαρξη δύο μόνο υπαλλήλων. Χωρίς τα ονόματά τους, ενώ ομόφωνα, ούτε ένα λευκό αν θυμάμαι καλά, με μόνη ψήφο αρνητική τη δική μας, εγκρίθηκε η πληρωμή πέντε; Μεταξύ των οποίων, και κάποιου το όνομα του οποίου ως υπερθετικό του Γεωργίου, και λίγον σε άκαρος, ίσως είναι προϊόν εκβιαστικού συμψηφισμού με το κουκούλωμα της ακυρωθείσης απόφασης της οικονομικής επιτροπής, της μη νόμιμης πρόσληψης του γιου της κυρίας Αντιδημάρχου Οικονομικών και της αδελφής του νυν αντιπροέδρου του αξιότιμου Δημοτικού μας Συμβουλίου. Ο εν λόγω είναι γιόκας της Επιτρόπου του Ελεγκτικού συνεδρίου. Σας φαίνεται ηθικό αυτό; Σας φαίνεται ηθικό πέντε αντιδήμαρχοι να καταθέτουν αγωγή στο δήμο για να εισπράξουν σε χρόνο παράξενο, μάλλον αορίστως τετελεσμένο μέλλοντα, τα χρήματα που αποποιήθηκαν και που η πολιτική τους μεγαθυμία τους αυτή είχε φέρει ενδεχομένως στις πρώτες θέσεις του νικηφόρου ψηφοδελτίου;

Υπόθεση που απασχόλησε την οικονομική επιτροπή! Τους δικηγόρους του Δήμου! Τον προ ημερησίας χρόνο, δια του προέδρου του πολιτισμού, κυρίου Μιχαηλίδη που μεθόδευσε τον στραγγαλισμό του αντίλογου. Δεν το φέρατε σε τακτική συζήτηση όπως ζητήθηκε απ΄ την ελάσσονα αντιπολίτευση μετ΄ επιτάσεως. Μπορεί να είναι νόμιμο να στραφείτε εναντίον του Δήμου με την ειρήσθω εν παρόδω αγωγούλα σας μέσα στην γενικότερη τακτική της παροτρύνσεως όσων υποχρεώσεών σας δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε λογιστικά «κάντε μια αγωγούλα» για να μπορούμε να σας πληρώσουμε, τακτική που έφθασε η χάρη της μέχρι το Βέλγιο. Μπορεί να τη βλέπετε σαν νόμιμη και ηθική ενέργεια! Η ηθική άλλωστε μεταλλάσσεται με τα χρόνια, μπορεί να μεταλλάχθηκε κι η συγκεκριμένη, μπορεί μάλιστα να έχει και αναδρομική ισχύ! Στο ήθος όμως υπολείπεται! Κι υπολείπεται γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας νουνεχής, ενημερωμένος και λογικός πολίτης που να μη κρίνει μετά βεβαιότητας ότι αυτό που πάτε να κάνετε δεν είναι άλλο από πολιτικός αμοραλισμός.

Για τους συμβούλους της αντιπολίτευσης το να θεωρούνται ηθικά και νόμιμα όλα αυτά εφ΄ όσον τα γνωρίζουν είναι πολιτική ελαφρότητα. Αν τα αγνοούν και απαξίωσαν ή δε σκέφτηκαν να τα ερευνήσουν είναι πολιτική οκνηρία και αβελτηρία. Αν όμως τα γνωρίζετε τα ψηφίσατε και τα θεωρείτε ηθικά και νόμιμα και πείτε… Έλα μωρέ λεπτομέρειες! Τυπικά! Τυπολατρία, άνευ σημασίας… Τότε θεωρείται κατά τη γνώμη μας πολιτικός αμοραλισμός. Σας φαίνονται ηθικά και νόμιμα όλα αυτά; Σας φαίνεται ηθικό και νόμιμο κύριε Τσαπαρόπουλε εσείς ως πρόεδρος να γνωρίζετε τις υποχρεώσεις και δικαιώματα δημοτικών συμβούλων στις παραγράφους 4 και 5 και να μην κάνετε ούτε μια νύξη σχετικά τη στιγμή που ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για τις αδικαιολόγητες απουσίες των δημοτικών συμβούλων καθώς και σε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων τους κατά τα ανωτέρω. Στο ΑΡΘΡΟ 98, περιγράφει σαφώς τις υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων να εκτελούν με επιμέλεια κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο. Σας φαίνετε νόμιμο και ηθικό, να το θίγετε εμφατικά σε μια προηγούμενη συνεδρίαση, και να μην θίγετε ότι μοναδικό κριτήριο που έχρισε τους αντιδημάρχους είναι η κυκλική λογική της αντιμισθίας και μόνο και ότι δημοτικοί σύμβουλοι που επί ενάμιση χρόνο δεν εκτελούσαν τις υποχρεώσεις τους και αντί να κηρυχτούν έκπτωτοι, επιβραβεύτηκαν με το αξίωμα του αντιδημάρχου και στέφθηκαν με την κορώνα του;

Εμείς πάντως τα θεωρούμε πολιτικό αμοραλισμό και τα καταδικάζουμε. Και πιο πολύ ταιριάζει στους συναδέλφους αριστογείτονες τιμητές, που ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πόσο φορτισμένη είναι η λέξη συνεργάτης στον ιδεολογικό τους χώρο, έσπευσαν ν΄ ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Δημάρχου για συνεργασία κα μάλιστα τρέχοντας. Είτε για να συμψηφίσουν ενδεχομένως την πληρωμή των αγνώστων εργαζόμενων της αναπτυξιακής, με την ανάπτυξη κοινού ενδιαφέροντος μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων για εποχικές προσλήψεις είτε να θεμελιώσουν ενοχικό δικαίωμα προσμονής που απορρέει απ΄ την συνεργασία. Είναι μάλιστα πεποίθηση μας ότι αφού πρόσφατα αδελφοποιηθήκαμε, σχεδόν ομόφωνα με το Άργος, μας ταιριάζει γάντι, τόσο το αιδώς Αργείοι όσο και το έξεστι κλαζομενίοις ασχημονείν.