Συνάντηση εργασίας, με σκοπό την προβολή του Δικτύου «Στις Ρίζες του Μ. Αλεξάνδρου» στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στο Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Το Δίκτυο που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2011 αποτελεί μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα διαδημοτική συνεργασία, μεταξύ των Δήμων Βέροιας, Δίου – Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας, με βασικό άξονα την ανάδειξη των σχετικών με τον Μ. Αλέξανδρο αρχαιολογικών χώρων ως ενοποιημένου τουριστικού προορισμού.
Η διαδημοτική αυτή πρωτοβουλία προκάλεσε το ενδιαφέρον του Γενικού Προξένου της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ, και στάθηκε αφορμή για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του δικτύου όπου συμμετείχαν η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Νάουσας, Χρήστος Παππάς.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η αναζήτηση πιθανών τρόπων σύνδεσης του δικτυού με την τουριστική αγορά της Γερμανίας καθώς και η εν γένει ανάδειξη του αρχαιολογικού, πολιτισμικού και φυσικού πλούτου των τεσσάρων δήμων.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, διατυπώθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τέθηκαν οι πρώτοι άμεσοι στόχοι όπως η προβολή του δικτύου και η επί τόπου διασύνδεση με Γερμανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Τουριστική Έκθεση ITB του Βερολίνου (6-10 Μαρτίου 2013).
Η Δήμαρχος Βέροιας τόνισε πως, με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του δικτύου, ανοίγεται ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για την τουριστική αξιοποίηση του γεωγραφικού χώρου όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και σπούδασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Σημείωσε επίσης ότι η περιήγηση στην ενοποιημένη διαδρομή αποτελεί ζωντανό μάθημα ιστορίας και, συνεπώς, ενδείκνυται για την ανάπτυξη μαθητικού-εκπαιδευτικού τουρισμού.
Η ιδέα αυτή βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Γερμανό Πρόξενο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του δικτύου ότι σήμερα στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 350 περίπου σχολεία όπου διδάσκεται η αρχαία ελληνική ή νεοελληνική γλώσσα και οι μαθητές τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικούς επισκέπτες της περιοχής.
Στο ίδιο πνεύμα, η κα. Ουσουλτζόγλου πρότεινε να υπάρξει αντίστοιχη καταγραφή των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών που να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.
Επιπλέον, κοινή διαπίστωση αποτέλεσε πως, εκτός της αξιοποίησης του πολιτιστικού κεφαλαίου που συνδέεται με την τεράστια ιστορική προσωπικότητα του Μ. Αλέξανδρου, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο θρησκευτικός με κορωνίδα το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο φυσιολατρικός με αιχμή του δόρατος το ορεινό σύμπλεγμα Ολύμπου, Βερμίου, Βόρρα, Πάικου και ο γαστρονομικός-γευσυγνωστικός στη βάση «των δρόμων του κρασιού».
Τέλος, υπήρξε συμφωνία για διαρκή και συστηματική συνεργασία του Δικτύου με το Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης ώστε να υπάρξουν άμεσα πρακτικά αποτελέσματα.