Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση για τα πεπραγμένα της ΕΤΕπ το 2011 που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του επικεφαλής της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ.

Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες, υπογράμμισαν ότι οι χώρες του Νότου που υφίστανται κρίση προσβλέπουν σε χρηματοδότηση από την τράπεζα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας στην Deutsche Welle, επισημαίνει ότι η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα και θα επεκτείνει τις δράσεις της μέσα στο 2013.

«Αν δούμε προσεκτικά τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μόνη διεθνής τράπεζα που παρεμβαίνει στην Ελλάδα, παρέχοντας βοήθεια στην πραγματική οικονομία» επισημαίνει ο Βέρνερ Χόγιερ. «Αυτό ισχύει τόσο για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής όσο επίσης -και νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό- για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ακόμα και κάποιες που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, ούτε καν για περιορισμένες επενδυτικές κινήσεις. Αποφασίσαμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε, σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες, να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό».

Νέα χρηματοδότηση με «μόχλευση»;

Για να γίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα, τα κεφάλαια της ΕΤΕπ αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά χαιρετίζει την απόφαση αυτή, η οποία πάντως, όπως υποστηρίζει, ήρθε με καθυστέρηση.

«Ελπίζουμε μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης να μην ακολουθήσει αντίστοιχη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης. Η επάρκεια κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά εξίσου- αν όχι περισσότερο- σημαντικό είναι η ευελιξία που πρέπει να επιδείξει η ΕΤΕπ στην αξιολόγηση προγραμμάτων, προτάσεων και σχεδίων προς χρηματοδότηση» τονίζει η Άννυ Ποδηματά.

Επιφυλάξεις για την επάρκεια των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της «μόχλευσης» που θεωρητικά πολλαπλασιάζει το αρχικό κεφάλαιο, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Παρά τα ‘μαγικά’ με τα οποία τα 10 δισ. γίνονται 180 δισ. επενδύσεων και δανειοδοτήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια βάση μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα πολύ μεγαλύτερο, κατά την προσωπική μου άποψη 4 ή 5 φορές μεγαλύτερο» δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Χρηματοδότηση στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά επικρίνει το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι εκταμιεύσεις από την Τράπεζα του Λουξεμβούργου, ζητείται σημαντική μείωση εκταμιεύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες συνοχής.

«Φοβάμαι μήπως λειτουργήσουν συμψηφιστικές λογικές. Είναι προφανές και όλοι αναγνωρίζουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολες εποχές και παντού υπάρχουν προϋπολογισμοί περικοπών και λιτότητας. Λέω όμως ότι αυτή η προσπάθεια, όταν είναι μονομερής και δεν συμβαδίζει με μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης, καταλήγει τελικά να υπονομεύει αυτή καθ’ εαυτή την προσπάθεια της δημοσιονομικής σταθεροποίησης» επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Deutsche Welle.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αναπτυξιακή τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμά ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Χατζημαρκάκης. Γι’ αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι ένα επενδυτικό ταμείο με τη στήριξη της ΕΤΕπ, το οποίο θα ιδρυθεί τον Μάιο του 2013 με προοπτική να εξελιχθεί σε αναπτυξιακή τράπεζα. Θα έχει έδρα στην Ελλάδα, αλλά θα λειτουργεί με βάση το δίκαιο του Λουξεμβούργου, διευρύνοντας τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που σήμερα παρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα JEREMIE, επισημαίνει ο Γ. Χατζημαρκάκης.

«Το ταμείο θα διαθέτει χρήματα της ΕΤΕπ, τα οποία προέρχονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ή από ελληνικούς φορείς. Θα υπάρχει συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, για να περάσουν τα χρήματα στον επιχειρηματία. Μέχρι τώρα η ΕΤΕπ μπορούσε μόνο να συγχρηματοδοτήσει μεγάλα έργα. Υπήρχε βέβαια το πρόγραμμα JEREMIE και JESSICA. Αυτό που θα δούμε μετά τον Μάιο είναι ουσιαστικά μία διεύρυνση του προγράμματος JEREMIE» λέει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Yπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: skai.gr/DW