Αυστηρή προειδοποίηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο ,αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα πολιτών από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014, εξέδωσε η Κομισιόν προς τη βρετανική κυβέρνηση, εφόσον από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να δέχεται στο έδαφός της την ελεύθερη κυκλοφορία και εγκατάσταση εργαζομένων από τις χώρες αυτές.

workerΒουλγαρία και Ρουμανία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007 ωστόσο οι υπήκοοι των δύο χωρών έχουν περιορισμένη ελευθερία κυκλοφορίας εντός της ΕΕ για μια μεταβατική περίοδο 7 ετών. Η μεταβατική αυτή περίοδος λήγει σε ένα χρόνο, οπότε οι χώρες που ως τώρα δεν δέχονταν τους πολίτες αυτούς για εργασία, θα πρέπει να προετοιμάζονται για τους δεχτούν.

Σήμερα οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι υπήκοοι μπορούν να εργαστούν χωρίς άδεια εργασίας σε Δανία, Εσθονία, Κύπρος, Λιθουανία, Ιταλία , Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ισπανία και Τσεχία. Αντίθετα, απαιτείται άδεια εργασίας σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Μάλτα.

Από την 1η Ιανουαρίου ωστόσο, κάθε χώρα της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να άρει κάθε είδους περιορισμό στην πρόσβαση Βούλγαρων και Ρουμάνων στην αγορά εργασίας.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βρετανία

Όμως το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας στη Βρετανία, του οποίου ηγείται ο Nigel Farage, φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους για το ζήτημα, λέγοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου η χώρα του θα πρέπει να είναι έτοιμη για ένα «παλιρροιακό κύμα μετανάστευσης» παρόμοιο με εκείνο από την Ανατολική Ευρώπη το 2004.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχθεί πάνω από 1εκατομμύριο Πολωνούς από τον Μάιο του 2004. Υποψιάζομαι ότι θα δεχθούμε το ίδιο ή μεγαλύτερο ποσό εξαιτίας της φτώχειας των ανθρώπων σε Ρουμανία και Βουλγαρία», είπε ο Farage.

«Εάν ήμουν Βούλγαρος ή Ρουμάνος θα ετοίμαζα τις βαλίτσες μου τώρα», συνέχισε.

Κομισιόν: Η Βρετανία πρέπει να συμμορφωθεί

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να παραβιάσει μονομερώς τις δεσμεύσεις του σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ο Επίτροπος Andor το έχει επισημάνει πολλές φορές», τόνισε στο βουλγαρικό πρακτορείο Novinite.com ο Jonathat Todd, εκπρόσωπος του επιτρόπου απασχόλησης Laszlo Andor.

Ερωτηθείς τι είδους κυρώσεις θα μπορούσε να υποστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από την Κομισιόν σε περίπτωση που δεν άρει τους περιορισμούς στα εργασιακά δικαιώματα Βούλγαρων και Ρουμάνων υπηκόων πέραν της 1ης Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα εάν είναι εφικτά τέτοια μέτρα. Ωστόσο κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει την πρόσβαση Βούλγαρων και Ρουμάνων στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Ο επίτροπος Andor είναι πεπεισμένος ότι η εργασιακή κινητικότητα ωφελεί τόσο τη χώρα υποδοχής όσο και τη χώρα προέλευσης των μεταναστών», συνέχισε.

[box type=”info

Ιστορικό

Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2014- 7 χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ- οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάτες θα έχουν πλήρη ελευθερία κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής οι εργάτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σε 16 κράτη μέλη- Δανία, Εσθονία, Κύπρος, Λιθουανία, Ιταλία , Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ισπανία και Τσεχία.

Ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί σε 9 κράτη μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, ΗΒ και Μάλτα) και τυπικά απαιτούν από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους πολίτες να κατέχουν άδεια απασχόλησης.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr