Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ, ωστόσο η λογοκρισία στο διαδίκτυο δεν συνιστά πρόοδο, τόνισε αξιωματούχος της Κομισιόν.
Έχουν εφαρμοστεί πολλές πρωτοβουλίες για την διαδικτυακή προστασία των παιδιών, όπως ο συνασπισμός βιομηχανιών που περιλαμβάνει «likes» στα BT, Facebook, Google, Microsoft ή τη Vodafone.
Ο «συνασπισμός» δεσμεύει διάφορες εταιρείες τεχνολογίας και μέσω ενημέρωσης να παρέχουν ευρύτερες επιλογές για τον έλεγχο των γονέων και ενισχύουν τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων προσαρμοσμένων σε μικρές ηλικίες.
Αυτό είναι πρόοδος και όχι η λογοκρισία, είπε ο Robert Madelin, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διαδικτύου της Κομισιόν.
«Η λογοκρισία αποτελεί ένα ζήτημα που σήμερα στις κοινωνίες μας δημιουργεί σύνορα και είναι αμφιλεγόμενη. Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε πολύ σε αυτή. Σε ένα τέτοιο πεδίο, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η νομοθέτηση θα κάνει κακό και όχι καλό», είπε ο αξιωματούχος σε συζήτηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στις 31 Ιανουαρίου.
«Αυτό που θέλουμε δεν είναι μόνο ασφάλεια. Δεν είναι μόνο να προστατέψουμε τα παιδιά. Αυτό που βασικά θέλουμε είναι να είναι χαρούμενα, αποτελεσματικά, ικανοί πολίτες», είπε. «Επομένως το όραμα που εγώ και η επίτροπος Neelie Kroes [επίτροπος ψηφιακής ατζέντας] προσπαθούμε να προωθήσουμε είναι ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά, παραγκωνίζοντας τα άσχημα πράγματα και εστιάζοντας στα καλά».
Ο Madelin τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί τα «άσχημα» πράγματα του διαδικτύου για τα παιδιά- οι λιπαρές τροφές, οι διαφημίσεις, το σεξ και το αλκοόλ. Ωστόσο τα «καλά» δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη.
«Έτσι αυτό που θέλουμε για τα παιδιά στο διαδίκτυο θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης σχετικά με το τι θέλουμε στην κοινωνία μας», σημείωσε.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι το «μηδενικό ρίσκο» είναι απίθανο. Σε ένα κόσμο όπου η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι διασυνοριακές συναλλαγές, το κόστος της μείωσης της ελευθερίας είναι μεγαλύτερο από ό, τι ήταν στο παρελθόν, προειδοποίησε.
Το πιο ασφαλές πράγμα στον κόσμο
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχει επίσης μια αίσθηση μετριοπάθειας και επιφυλακτικότητας ότι η προστασία των παιδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη λογοκρισία.
Ο Christian Engstöm, Σουηδός ευρωβουλευτής από το Κόμμα των Πρασίνων, ισχυρίστηκε ότι το διαδίκτυο είναι πιθανώς το «ασφαλέστερο πράγμα» που δε θα είχαν συναντήσει ποτέ τα παιδιά, διότι τα περισσότερα από αυτά έχουν πάντα έναν γονέα δίπλα τους όταν σερφάρουν, καθώς επίσης δεν υπάρχει σωματική βία όπως στην παιδική χαρά.
«Φυσικά εφόσον το διαδίκτυο είναι γεμάτο με κόσμο, όλα τα προβλήματα του κόσμου είναι εκεί. Για παράδειγμα ο εκφοβισμός. Πράγματι είναι αλήθεια ότι συμβαίνει αυτό μεταξύ των παιδιών, ωστόσο αυτό είναι ένα πρόβλημα ενός ανθρώπου απέναντι σε έναν άλλον. Ο εκφοβισμός είναι το πρόβλημα, όχι το διαδίκτυο», υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχει επομένως κανένα πρόβλημα στο διαδίκτυο;», αναρωτήθηκε. «Ναι, βλέπω ένα μεγάλο, που είναι οι καλοπροαίρετοι πολιτικοί οι οποίο χρησιμοποιούν τα παιδιά προκειμένου να επιβάλουν διαδικτυακή λογοκρισία».
Πηγή: euractiv.gr