Οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές αποτελούν «κρίσιμο» τεστ για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, επεσήμανε χθες (4 Φεβρουαρίου) στην Αλβανία ο επίτροπος διεύρυνσης Stefan Füle.

fule_3_0_1Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, λέγοντας ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013 θα αποτελέσουν σημείο-κλειδί για την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών και ως εκ τούτου για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Κομισιόν πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να χορηγήσει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, όπως είναι σήμερα η Τουρκία (από το 1999), η Κροατία (2004), ΠΓΔΜ (2005), Μαυροβούνιο (2008), Ισλανδία (2010) και Σερβία (Μάρτιος 2012).

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδο κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου του 2012, έκρινε ότι η χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη για να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφύγει δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς να διασφαλίσει την ομαλή ροή και τη δημοκρατικότητα των εκλογών του 2013.

Ο Füle επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κομισιόν να ενισχύσει την διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι το καθεστώς της υποψήφιας χώρας είναι «εφικτό», αρκεί να το κάνουν πραγματικότητα οι Αλβανοί πολιτικοί.

«Η όλη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που σχετίζεται με την ΕΕ θα πρέπει να είναι βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και να βασίζεται στη συναίνεση […] προς όφελος όλων των πολιτών της Αλβανίας», τόνισε ο επίτροπος για τη διεύρυνση Stefan Füle.

Berisha: Ο Rama ψάχνει δικαιολογίες

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Sali Berisha, μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του (Δημοκρατικό Κόμμα) είπε ότι η κυβέρνησή του έχει κάθε βούληση να διεξάγει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, ωστόσο η αντιπολίτευση θα τις αμφισβητήσει σε κάθε περίπτωση.

«Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, τις υποδομές και τη σιδερένια βούληση να διεξάγουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Sali Berisha.

«Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει ότι ο Edi Rama [αρχηγός των σοσιαλιστών] προετοιμάζει τη δικαιολογία του για την επόμενη ήττα του», πρόσθεσε.

[box type=”tick

Oρόσημα

Ιούνιος 2013: Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

[/box]

Πηγή: euractiv.gr